Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Noord-Korea zet oude kernreactor bij Yongbyon weer in werking

Noord-Korea, dat zich de laatste weken iets tegemoetkomender leek op te stellen jegens Zuid-Korea en het Westen, heeft een oude nucleaire onderzoeksreactor die in staat is plutonium te produceren opnieuw in gebruik genomen.

Dit blijkt uit satellietbeelden van het gezaghebbende U.S.-Korea Institute van de Johns Hopkins University in Washington. Op de opnames is te zien hoe er witte stoom oprijst uit een gebouw bij de hal van de Yongbyon-reactor waar de turbines en generatoren voor de productie van plutonium staan opgesteld.

Het nieuws kwam slechts enkele uren na de bekendmaking dat het Kaesong-complex, waar tienduizenden Noord-Koreaanse arbeiders artikelen produceren voor Zuid-Koreaanse ondernemingen, volgende week weer open zal gaan. Tijdens de hoog oplopende spanningen van afgelopen voorjaar besloten de Noord-Koreanen het complex te sluiten. Het ligt op Noord-Koreaans grondgebied langs de grens met Zuid-Korea.

Volgens het instituut in Washington kan de Yongbyon-reactor zes kilo plutonium per jaar produceren. „De witte kleuring en het volume komen overeen met stoom die wordt geproduceerd als het elektrische opwekkingssysteem weer op het punt staat aan te gaan, wat er op wijst dat de reactor al in functie is of op het punt staat dat te doen”, aldus het instituut.

Noord-Korea heeft sinds 2006 drie kernproeven gehouden, waarvan twee zeker met plutonium. Bij de derde, eerder dit jaar, staat nog niet vast of daarbij plutonium dan wel uranium is gebruikt. Het laatste zou wijzen op meer geavanceerde middelen van Noord-Korea.

Analisten zien in het nieuws de bevestiging dat Noord-Korea vastbesloten is zijn nucleaire bewapening niet op te geven, zoals de internationale gemeenschap eist. James Acton van de Amerikaanse denktank Carnegie Foundation sprak van „een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap”. (Reuters, AP)