‘Nieuwe kernwapens op vliegbasis Volkel’ - oppositie wil opheldering

Demonstrant probeert over het hek van vliegbasis Volkel te klimmen tijdens een demonstratie in 2010.
Demonstrant probeert over het hek van vliegbasis Volkel te klimmen tijdens een demonstratie in 2010. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De Nederlandse regering is in 2010 akkoord gegaan met het plaatsen van nieuwe Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), die de huidige wapens moeten gaan vervangen. Dat meldt het programma Reporter vanavond.

Nieuwe bommen geschikt voor JSF

De nieuwe serie bommen zouden explosiever zijn en nauwkeuriger gebruikmaken van staartvinnen. De overeenkomst tussen Nederland en Amerika zou onder kabinet-Balkenende IV zijn gemaakt. Daarnaast zou het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) ook in staat moeten zijn de nieuw bom te dragen.

Het programma Reporter baseert zich onder andere op een rapport van de Amerikaanse rekenkamer en deskundigen.

Oppositie wil opheldering

In een reactie aan NU.nl hebben Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Raymond Knops (CDA) gezegd opheldering te gaan vragen aan het kabinet. D66 heeft aangegeven de oproep te steunen.

CDA-kamerlid Knops gaf KRO Goedemorgen Nederland een toelichting waarom het CDA opheldering wil hebben van het kabinet:

Dit is een zaak die Nederland op allerlei vlakken raakt. Er woedt al zo’n anderhalf jaar een debat in de Tweede Kamer of de kernwapens wel op Volkel moeten blijven. Deze informatie [van Reporter, red.] is dan ook absoluut relevant. Diverse Kamerleden wisten van niks en ook de commissieleden van Buitenlandse Zaken en Defensie kennen dit verhaal niet. Ten slotte heeft de Tweede Kamer in 2012 een motie van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt aangenomen waarin wordt opgeroepen om de kernwapens uit Nederland te verwijderen.

Locatie van vliegbasis Volkel:


Grotere kaart weergeven