Mollema bezorgt Nederland na 854 dagen eerste etappewinst

Eindelijk won een Nederlandse wielrenner weer eens in een van de drie grote wielerrondes. Bauke Mollema, kopman van de Belkinploeg, toonde zich gisteren in de zeventiende rit van de Ronde van Spanje de sterkste en de slimste van het peloton. In Burgos behaalde de 26-jarige Groninger de belangrijkste zege uit zijn carrière. „Fantastisch dat het nu gelukt is om een rit te winnen.”

Het succes van Mollema betekende de eerste Nederlandse ritwinst in de Vuelta sinds zijn ploeggenoot Lars Boom in 2009. In de Tour staat Nederland al droog sinds 2005, toen Pieter Weening in Gérardmer met een paar millimeter de Duitser Andreas Klöden versloeg. De Fries was 854 dagen geleden de laatste Nederlander die in een grote ronde een rit won, in de Giro.

Mollema blonk de afgelopen Tour uit met een zesde plaats in het eindklassement en enkele topklasseringen in zware bergritten. Samen met ploeggenoot Laurens ten Dam (elfde) zorgde hij voor ouderwetse euforie bij de Nederlandse wielerfans, de afgelopen jaren niet verwend met succes. Maar gewonnen werd er nog altijd niet, in de grote wedstrijden.

Gisteren rook Mollema een kans. Dat hij deze Vuelta al snel uit het klassement was weggezakt, bood ruimte om voor dagsucces te gaan. De rit naar Burgos, met een klimmetje op acht kilometer voor de finish, leek hem op zijn lijf geschreven. „De hele dag heb ik gedacht aan een aanval in de laatste kilometer. Ik wist dat het peloton uitgedund zou worden op de klim. Nu waren er dankzij de waaiers helemaal weinig renners over.”

Met een ongekende versnelling, als in het verleden Jelle Nijdam of Vjatsjeslav Ekimov, bleef Mollema in de laatste kilometer het peloton voor. „Ik gaf alles en had heel veel pijn, maar wist gelukkig vol te houden.” De Noor Edvald Boasson Hagen won een paar meter achter hem de sprint.

Mollema lijkt na een zwaar seizoen nog altijd sterk. „Ik voel dat ik dit jaar in trainingen gemiddeld een hoger niveau haal”, verklaarde hij zijn brede basis dit voorjaar al. Over tweeënhalve week wacht de Nederlandse kopman het WK in Florence.