Minder faillissementen vorige maand - omzet detailhandel stijgt

Kledingwinkels zagen vorige maand hun omzet ook weer iets toenemen.
Kledingwinkels zagen vorige maand hun omzet ook weer iets toenemen. Foto ANP / Bas Czerwinski

Er zijn vorige maand 608 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard, het laagste aantal tot nu toe dit jaar. Van de failliet verklaarde bedrijven waren er veel actief in de handel en de bouwnijverheid. Dat blijkt uit cijfers van CBS vandaag.

Het aantal faillissementen is wel nog steeds 19 procent hoger dan in augustus 2012. De eerste zes maanden van dit jaar werd er een recordaantal faillissementen uitgesproken. Met 5758 is het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen tot nu toe 15 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012.

Grootste omzetstijging bij supermarkten sinds 2009

Het CBS maakte vandaag ook de cijfers bekend van de omzet van de detailhandel: in juli was die omzet 1,2 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 2,8 procent, terwijl het volume 1,6 procent kromp. Het positieve effect kwam ook door de samenstelling van de koopdagen, die was gunstiger dan vorig jaar. Juli telde dit jaar een zondag minder en een woensdag meer dan een jaar geleden.

Winkels in voedingsmiddelen lieten in juli een omzetgroei van bijna 7 procent zien. De prijzen waren 4 procent hoger, het volume bijna 3 procent groter. Supermarkten noteerden met 8,1 procent de grootste omzetstijging sinds januari 2009. Ook postorderbedrijven en internetwinkels zagen met 11 procent meer omzet in juli dan in juni een stijgende lijn, evenals drogisterijen (2,6 procent), kledingwinkels (0,7 procent) en vooral textielsupermarkten met 7,2 procent.

Daarentegen boekten de non-foodwinkels een omzetdaling van bijna 3 procent. De prijzen waren weliswaar 2 procent hoger dan een jaar geleden, maar het volume kromp met 4,5 procent. Ook winkels in doe-het-zelfartikelen (-3,9 procent) en in huishoudelijke artikelen (-1,2 procent) leverden omzet in. Winkels in consumentenelektronica en in woninginrichtingartikelen noteerden eveneens een sterke omzetdaling met respectievelijk -12,8 en -9,2 procent.

    • Anouk Eigenraam