Megaslag van Verizon op obligatiemarkt

De Amerikaanse telecomgigant Verizon trekt 49 miljard dollar aan met uitgifte van obligaties.

Het concern wil met dit geld zijn dochter Verizon Wireless volledig in handen krijgen.

Met de opbrengst van de obligatie-uitgifte koopt Verizon het belang van 45 procent van Vodafone in Verizon Wireless. Foto Reuters

Met een megaverkoop van obligaties heeft de Amerikaanse telecomgigant Verizon gisteren 49 miljard dollar (36,8 miljard euro) opgehaald voor de overname van het grote minderheidsbelang dat zijn Britse partner Vodafone heeft in Verizon Wireless. De uitgifte is veruit de grootste ooit op de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties – een record dat sinds april op naam stond van computerfabrikant Apple.

De enorme uitgifte is de klapper bij een run onder Amerikaanse bedrijven op de obligatiemarkt in de afgelopen weken. Ondernemingen die geld willen lenen voor grote deals of acquisities gaan er in toenemende mate vanuit dat ze moeten toeslaan voordat de rentes oplopen. Hogere rentes worden verwacht als gevolg van de afbouw van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in verband met het economisch herstel.

Bedrijven van doe-het-zelfzaak Home Depot tot koffieketen Starbucks zijn sinds begin deze maand de obligatiemarkt opgegaan om hun kas te spekken met in totaal bijna 90 miljard dollar, na een slechte zomer wegens onzekerheid over de rente op de korte termijn. Beleggers zijn terughoudender om geld uit te lenen, gezien mogelijk betere rendementen die in het verschiet liggen bij hogere rentes. Daarentegen dreigt het klimaat voor leners de komende periode ongunstiger te worden, dus achten zij dit het juiste moment om geld aan te trekken.

Verizon sloeg zijn ongekende slag met het oog op het naderende einde van het tijdperk van uitzonderlijk lage rentestanden. Het bedrijf uit New York wilde Vodafone al jarenlang uitkopen, en besloot deze maand tot actie: het betaalt 130 miljard dollar voor de 45 procent van Verizon Wireless die het nog niet in zijn bezit heeft. Het is de op één na grootste acquisitie uit de geschiedenis, na de overname van het Duitse Mannesmann door Vodafone voor 172 miljard in 2000.

„Het klimaat op de kapitaalmarkten is gunstig”, zei de bestuursvoorzitter van Verizon, Lowell McAdam, ter toelichting op de timing van de aankoop. De obligatie-uitgifte door Verizon, die wegens zijn omvang gold als een graadmeter voor de behoefte onder investeerders aan veilige bedrijfsschuld, trok brede belangstelling in de Verenigde Staten en daarbuiten: er werd voor ruim 100 miljard dollar op ingeschreven – een teken dat vraag niet is opgedroogd in het voordeel van aandelen, zoals door sommigen werd gevreesd. Wegens de grote belangstelling zijn plannen van Verizon om ook obligaties uit te geven op Europese markten afgeblazen.

Verizon moest wel lokkertjes op tafel leggen om nog relatief goedkoop geld van investeerders te lenen: het telecombedrijf bood flinke premies op de rendementen van Amerikaanse staatsobligaties, die het hoogste niveau hebben bereikt in twee jaar – een garantie op vast inkomen om beleggers weg te trekken bij aandelen, die nu vaak hogere rendementen opleveren dan de veilige obligaties die in trek waren tijdens de crisis.

Zo gaf Verizon 11 miljard dollar aan obligaties uit met een looptijd van 10 jaar, tegen een rendement van 5,2 procent, 225 basispunten hoger dan de 2,95 procent voor staatspapier met die looptijd. Obligaties van 30 jaar brachten 15 miljard op, tegen een rendement van 6,55 procent, vergeleken met 3,9 procent voor vergelijkbare staatsobligaties. Apple hoefde dit voorjaar geen premie te betalen toen het 17 miljard dollar aantrok.

Een belangrijke factor bij die verschuiving is het voornemen van de voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, om het monetaire stimuleringsprogramma af te bouwen. De ‘Fed’ koopt elke maand 85 miljard dollar aan obligaties en mortgage-backed securities (complexe beleggingsproducten voor de woningmarkt) op, maar dit beleid loopt op zijn einde, liet Bernanke in mei weten. Het is nog niet duidelijk wanneer de Fed er precies mee stopt.

Sinds de uitspraken van Bernanke staat de markt voor bedrijfsobligaties onder druk. Het vooruitzicht van hogere rentes betekent dat obligaties minder waard worden, want wie wil nog een obligatie met een rendement van 2 procent kopen als er straks 3 of 4 procent te halen is? De obligaties die Apple in april uitgaf zijn sindsdien met 18 procent in waarde gedaald.

Prijzen van obligaties van Verizon stegen gisteren juist na de uitgave op de secondaire markt – een teken dat er behoefte bestaat aan bedrijfsschuld tegen een aantrekkelijk tarief, volgens Gary Pollack van Deutsche Asset & Wealth Management tegenover de The Wall Street Journal. „De uitgifte was zodanig geprijsd dat de transactie zeker rond zou komen.”

    • Frank Kuin