Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Maar hoe voelt dat nu voor jou persoonlijk?

Phyleen Mattaar in ‘Debat op 2’ (KRO-NCRV)
Phyleen Mattaar in ‘Debat op 2’ (KRO-NCRV)

Polyamorie is een woord dat ik dinsdag voor het eerst hoorde, in Altijd wat (NCRV). Het blijkt een bloeiende ideologie te zijn, met logo en papegaai (‘Polly’) als symbool, voor mensen die uit overtuiging niet monogaam zijn.

Gesprekjes in het Vondelpark met een polyamoriste en met de in sterke bewoordingen voor monogamie pleitende psychiater Bram Bakker vormden de opmaat voor een thema-uitzending over vechtscheidingen, ook al een sterk in opkomst zijnde uitdrukking.

Rechters wijzen kinderen niet meer per definitie toe aan de moeder, maar neigen naar de ouder die tijdens het huwelijk ook het grootste aandeel in de verzorging had. Daar komen assertieve vaders tegen in opstand, temeer daar veel vrouwen een onwelgevallig oordeel van de kinderrechter aan hun laars lappen.

Het echte slachtoffer van dit getouwtrek zijn natuurlijk de kinderen zelf, met hun natuurlijke loyaliteit aan beide partijen. Pièce de résistance was dan ook een interview van Frénk van der Linden met Marsha Pinedo, oprichter en directeur van de stichting Villa Pinedo, die een website en platform biedt aan kinderen van gescheiden ouders. Gezeten in een bootje probeerde de interviewer Pinedo te verleiden tot uitspraken over haar eigen ouders, want autobiografie is de basis voor elke televisiebenadering van een heikel onderwerp. Van der Linden maakte al eens een hele documentaire over de scheiding van zijn ouders. Maar Pinedo hield haar discretie dapper vol. Dat was om nog een andere reden heel verstandig: juist de druk op kinderen om openlijk partij te kiezen is een belangrijke bron van stress, en dus zou daaraan toegeven een slecht voorbeeld zijn.

Altijd wat bleek weer samen te hangen met de aflevering gisteren van Debat op 2 (KRO-NCRV) over hetzelfde onderwerp. Deels met weer dezelfde mensen, zoals voormalig kinderrechter en SP-senator Nanneke Quik-Schuijt en met boze vaders, die zich niet langer met een kluitje in het riet laten sturen. Ze claimen hun kinderen bijna als een soort van genoegdoening, als een recht dat hun nu eenmaal toekomt.

Het mooiste moment was de reactie van Phyleen Mattaar, de 23-jarige voorzitter van Villa Pinedo, op een dramatische oproep van zo’n vader aan zijn volwassen kinderen om contact op te nemen, nota bene in het programma Vermist (TROS). De associatie met een vermissing en de psychologische druk die daarmee wordt uitgeoefend schoot haar in het verkeerde keelgat.

Van die Mattaar, student rechten, helder denkend en zeer welbespraakt, gaan we vast nog meer horen. Als je haar naam op Google opzoekt, blijkt ze aspiraties te hebben in de richting van presenteren en optreden.

Maar er gebeurde nog iets opmerkelijks met haar. Het programma Debat op 2 dat door de fusieomroep KRO-NCRV niet gecontinueerd zal worden, heeft beurtelings Ghislaine Plag en Arie Boomsma als presentator. De laatste gaf gisteren terecht ruim baan aan Mattaar en vroeg haar aan het slot of ze nog wel vertrouwen had in de liefde. Ze antwoordde: „Op het moment zeker, want ik heb net een leuke vent aan de haak geslagen.” Vervolgens gaf ze Boomsma een high five en applaudisseerde de zaal. U denkt het, ik zeg niks, maar ook dit ruikt naar een vermenging van zakelijk en privébelang, zoals televisie die graag ziet.