Lips wil per se niet failliet

Projectontwikkelaar vecht tegen zijn faillissement – en belandt daardoor in de cel.

Projectontwikkelaar Roger Lips doet er alles aan om zijn ondergang zo lang mogelijk uit te stellen. Deze week belandde hij er zelfs voor in de cel. Hij zou volgens de rechter-commissaris onvoldoende meewerken aan het onderzoek naar zijn persoonlijk faillissement.

Dat de ontwikkelaar uit Uden zijn bankroet bestrijdt, was al duidelijk. Nadat hij in april op verzoek van ABN Amro failliet werd verklaard, ging hij in hoger beroep. Lips verloor dat bij het gerechtshof in Den Bosch, waarna hij in cassatie ging. De boodschap is duidelijk: Lips wil niet failliet.

Zijn vele schuldeisers zitten intussen niet stil. Lips staat in een aantal projecten privé garant voor leningen die hij met zijn vastgoedbedrijven heeft afgesloten. Zo is hij de Rabobank geld schuldig dat hij leende om een aantal woningen te kopen. Vorige week maakte maandblad Quote bekend dat een huis van Lips in Uden wordt geveild. Rabobank heeft een hypotheek van ruim 4,5 ton euro op het huis. Lips verhuurt dit huis sinds 1998 aan zijn ouders voor 1.233,03 euro per maand. ABN Amro en SNS Reaal hebben nog tientallen miljoenen euro van hem tegoed.

Door het instorten van de vastgoedmarkt in de economische crisis, lijden zijn bedrijven grote verliezen. Daardoor is Lips niet in staat zijn schulden af te lossen. De meest recente jaarrekening van zijn vennootschappen dateert van 2011. Dat jaar was de schuldenlast van zijn kerstboom van bedrijven opgelopen tot 460 miljoen euro; zijn bedrijven hadden een negatief eigen vermogen van 100 miljoen euro.

Roger Lips werd vooral bekend met het project The Wall, een rood en langwerpig winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht dat nooit een succes werd. Het staat al sinds de opening voor de helft leeg. Er was te weinig interesse van ondernemers, het is volgens vastgoeddeskundigen niet goed gebouwd (met bijvoorbeeld de ingang aan de verkeerde kant) en klanten bleven weg. Het winkelcentrum werd gefinancierd door SNS Property Finance, het vastgoedfinancieringsbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal. Met het geld dat Lips leende voor dit winkelcentrum en andere, kleinere projecten groeide hij de afgelopen jaren uit tot de grootste klant van de bank. Eind 2011 had hij er 370 miljoen euro openstaan. Hij was toen al gestopt met het betalen van zijn rente- en aflossingsverplichtingen. De bank werd uiteindelijk eigenaar van het winkelcentrum en van tientallen woningen. SNS claimt nog 52 miljoen euro van Lips.

Gerardus Franciscus Johannes Lips (1964, Haaren) zag vorig jaar al aankomen dat hij niet meer uit de problemen zou komen. Hij onderhandelde met banken als ABN Amro en SNS over herfinanciering van zijn leningen, maar dat leverde weinig op. Hij besloot zijn bezittingen te beschermen, zo bleek uit het faillissementsverslag van de curatoren.

Hij schonk zijn chalet in Zwitserland vorig jaar aan zijn kinderen. Een handvol appartementen en een banksaldo op een Zwitserse rekening werden aan zijn vrouw verpand. Andere bezittingen verdwenen in stichtingen. De curatoren onderzoeken de rechtmatigheid van het geschuif met vermogensbestanddelen. Lips staat in de vastgoedwereld en bij banken bekend om zijn fiscale en juridische handigheidjes. De tientallen vennootschappen die hij heeft wisselen regelmatig van naam en bestuurder. Soms knipt hij delen van zijn bedrijf op, voegt ze samen, waarbij schulden en bezittingen weer van de ene naar de andere vennootschap verhangen worden.

Lips is niet zomaar in het vastgoed beland. Hij heeft er voor geleerd. Voor hij bij Bouwfonds aan de slag ging studeerde hij bedrijfseconomie in Tilburg en volgde daarna begin jaren 90 een masteropleiding vastgoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Toen hij voor zichzelf begon was Bouwfonds een van de eerste bedrijven die hem financierde.

Lips begon met kleine projecten, maar koos vervolgens voor grotere en duurdere plannen. Bij SNS, dat in 2006 Bouwfonds Property Finance kocht, groeide hij uit tot de grootste Nederlandse klant. Een woordvoerder van zijn bedrijf wilde vanochtend niet bevestigen dat de eigenaar vastzit.

    • Esther Rosenberg
    • Tom Kreling