Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Kerry niet onder de indruk van tijdspad dat Assad voorstelt

Assad (R) in gesprek met de Russische zender RU24 vandaag.
Assad (R) in gesprek met de Russische zender RU24 vandaag. Reuters / RU24

John Kerry is niet bepaald onder de indruk van de toezegging die Syrië vandaag heeft gedaan om binnen een maand gegevens te verstrekken over zijn arsenaal aan chemische wapens. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zei dat vanavond tijdens een persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève.

Bashar al-Assad zei eerder vandaag in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 zich te willen houden aan de “gebruikelijke procedure” voor toetreding tot het Verdrag Chemische Wapens (CWC). Die zou voorschrijven dat hij uiterlijk een maand na ondertekening van het verdrag moet beginnen openheid van zaken te geven.

Het Witte Huis heeft vanavond al laten weten dat deze poging niet mag uitmonden in een vertragingstactiek bij het ontmantelen van de wapens. “Tijdrekken door Syrië of Rusland wordt niet getolereerd.”

‘Ingrijpen kan alsnog’

De Verenigde Staten kunnen alsnog overgaan tot militair ingrijpen als Assad niet overstag gaat en zijn chemische wapens ontmantelt, waarschuwde Kerry.

“Als het niet gebeurt moeten er consequenties volgen.”

Volgens Lavrov “maakt het opruimen van het Syrische chemische arsenaal iedere aanval op het land overbodig”. Kerry maakte vanavond korte metten met die redenering. Omdat Assad zich al van chemische wapens heeft bediend “is niets aan dit proces standaard”.

“De woorden van het Syrische regime schieten in onze ogen tekort.”

De Verenigde Naties hebben vandaag van Syrië een aanmeldingsbrief ontvangen voor het Verdrag Chemische Wapens (CWC). Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig.