Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

J.K. Rowling ‘doet’ een Hobbit met scenario’s voor nieuwe filmreeks

J.K. Rowling bij de presentatie van de 'online experience' Pottermore in Londen.
J.K. Rowling bij de presentatie van de 'online experience' Pottermore in Londen. ANP-EPA / Andy Rain

Hartstikke goed nieuws voor de Harry Potter fans. Nou ja, enigszins. In elk geval zullen de J.K. Rowling liefhebbers watertanden nu bekend is dat zij een serie scenario’s gaat schrijven voor Warner Bros. dat een filmserie wil maken geïnspireerd op de wizard world van Potter.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is een prequel sequel “uitbreiding” op het tovenaarsuniversum dat Rowling zorgvuldig in de Harry Potter-boeken construeerde. Dat trucje correspondeert onder meer met de transmediale aanpak die we kennen van J.R.R. Tolkiens Lord of the Rings, waaruit later de complementaire Hobbit-reeks voortvloeide.

“De wetten en gebruiken van de verborgen magische samenleving in de films zullen bekend voorkomen bij iedereen die Harry Potter boeken of films heeft gelezen of gezien. Maar, Newts verhaal begint in New York, zeventig jaar voordat Harry’s sage aanvangt.” - J.K. Rowling Facebookpagina.

De befaamde ‘magiezoöloog’ Newt Scamander

Newt? Yep, Newt Scamander. De nieuwe films gaan over de monsters uit het fictieve handboek Fantastic Monsters and Where to Find Them en over de fictieve auteur ervan; de befaamde ‘magiezoöloog’ Newt Scamander. De leerlingen van Harry Potters tovenaarsschool Hogwarts gebruiken zijn werk veelvuldig tijdens hun studies.

Toen Warner bij Rowling aanklopte met het idee het lesboek als basis van een nieuwe filmserie te gebruiken, begon het te jeuken bij de schrijfster:

“Ik vond het een leuk initiatief, maar aan het idee dat Newt Scamander door een andere schrijver tot leven zou worden gebracht kon ik moeilijk wennen. Ik heb zolang in mijn fictieve universum geleefd dat ik er nogal beschermend over ben. En ik weet al heel veel over Newt. Hardcore Potter-fans zullen weten dat ik hem zo graag mag dat ik zijn kleinzoon Rolf liet trouwen met een van mijn favoriete Potter-karakters Luna Lovegood (Loena Leeflang). Terwijl ik Warners voorstel in overweging had, vormde zich een idee in mijn hoofd dat niet meer wegging. En zo pitchte ik uiteindelijk mijn eigen verhaal voor een film.”

Waarschijnlijk maken meer Potter-figuren hun opwachting

Rowling maakt met de filmserie haar debuut als scenarioschrijver. Naast Newt zullen ook diverse monsters uit ‘zijn’ lesboek acte de presence geven in de spin-off. Verder houdt Warner de optie dat “some familiar characters and creatures” hun opwachting maken in Fantastic Beasts maar al te graag open, aldus techblog The Verge.

Voor de nieuwe filmserie wordt een compleet crossmediaal apparaat in het leven geroepen. Ook nu kunnen we weer de nodige merchandise en games verwachten, zo weet Variety. Ook zal Pottermore, Rowlings ‘online experience like never before’ van de Potter-reeks, betrokken worden bij het project. Niet uitgesloten is dat ook de Wizarding World themapark ook zal worden uitgebreid met Fantastic Beasts.

Wanneer komt-ie dan uit? Een premièredatum blijft voorlopig nog even in Zweinstein-achtige nevelen gehuld.