Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Excuses voor executies door militairen

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Tjeerd de Zwaan, heeft vanochtend namens de regering excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies die Nederlandse militairen uitvoerden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). „De Nederlandse regering hoopt dat deze excuses kunnen bijdragen aan de afsluiting van een moeilijke periode”, zei De Zwaan. Bij de bijeenkomst waren tientallen journalisten aanwezig en enkele familieleden van de tien weduwen uit Zuid-Sulawesi die onlangs een schadevergoeding kregen van de staat. De vrouwen zelf zijn te oud om naar Jakarta te komen. Volgende week reist de ambassadeur naar Zuid-Sulawesi om hen te ontmoeten.