Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

In detail: de Dom van Keulen, gebouwd van mensen

Duizenden, misschien wel meer dan tienduizend mensen staan er op onderstaande gedetailleerde pentekening van de Dom van Keulen. Kunstenaar Tjarko van der Pol werkte een jaar lang bijna elke dag aan het werk van 124 bij 124 centimeter. Soms een paar uur, soms maar even.

“Het hielp dat het gotisch is, naar boven toe wordt het steeds smaller. Over de onderste rij mensen heb ik drie weken gedaan.”

Van der Pol (29) was artist in residence bij nrc.next. Dit weekend opent galerie Contemporary Matters in Haarlem een tentoonstelling met zijn werk, met onder meer deze tekening. Mensdom, heet die. Dat hij een kerk van mensen heeft getekend, komt voort uit angst voor de dood. Van der Pol:

“Elke avond voordat ik in slaap val, denk ik eraan dat ik een keer dood ga. Ik zou dan willen geloven zoals mijn ouders geloven, die christelijk zijn. Dat je weet dat de dood niet het einde is. Toen stond ik een keer oog in oog met deze kerk. Ik was totaal overdonderd. Ik stond daar maar. Later kwam ik terug en gebeurde het nog een keer. Het was niet de hoogte, want ik had intussen veel hogere gebouwen gezien. Dus het betekende iets. Maar wat? Toen kwam ik op het idee: ik sta hier naar mijn eigen angst te kijken. God is een product van de mens, een manier van mensen om met hun angst voor de dood om te gaan. Vanaf dat moment wilde ik een kerk tekenen die helemaal uit mensen bestond.”

Overigens staat er ook ergens een Sinterklaas getekend (“De eerste keer in mijn leven dat ik mijn geloof verloor.”) en de blote vrouw. Daar tekent hij er altijd één van, ook bij de illustraties die hij nog steeds regelmatig voor nrc.next maakt. Deze keer zijn het er trouwens drie:

“Ik dacht dat ik er één had getekend, maar toen kon ik haar niet terugvinden. Dus heb ik er nog één getekend. Later ging ik aarzelen: had ik haar niet een prominentere plek moeten geven? Toen werden het er drie.”

Ga zelf op zoek naar de details door met je muis over de foto te bewegen. Het laden kan even duren.