‘Noord-Korea heeft mogelijk kernreactor weer opgestart’

Archieffoto van het Yongbyon nucleaire complex in Noord-Korea. Het land zou een reactor opnieuw zijn opgestart. Foto AFP / GeoEye Satellite Image

Noord-Korea heeft mogelijk weer een atoomreactor opgestart. Uit satellietbeelden zou blijken dat op het Yongbyon nucleaire complex een reactor zou zijn opgestart, maar de IAEA waarschuwt dat het nog geen compleet beeld van de situatie heeft.

Het Amerikaanse Korea Instituut aan de Johns Hopkins School of Advanced International Studies heeft satellietbeelden bestudeerd waaruit zou blijken dat uit een van de gebouwen, waarin de reactor huist, witte stoom zou komen. John Yukiya Amano, directeur-generaal van de IAEA zei tegen verslaggevers van persbureau Reuters:

“Omdat we geen inspecteurs daar hebben, weten we ook niets zeker.”

Niettemin zei de atoomwaakhond het land scherp in het oog te houden. Noord-Korea kondigde in april al aan dat het de Yongbyonreactor weer zou herstarten wegens onderzoeksredenen. De IAEA drong er herhaaldelijke keren bij het land op aan om af te zien van alle stappen die de reactor opnieuw opstarten.

De Amerikaanse vertegenwoordiger voor Noord-Korea zei in een reactie:

“Deze berichtgeving is nog onbevestigd. Op veiligheidszaken kan ik niet ingaan. Als blijkt dat de berichten echter waar zijn, dan zou dat een zeer ernstige zaak zijn en een schending zijn van de VN-resoluties.”

    • Anouk Eigenraam