Herman Koch even kansrijk voor Nobelprijs als Jonathan Franzen, Julian Barnes en Hilary Mantel

‘De beste wint hem nooit’, schreef oud-Chef Boeken Pieter Steinz eens over de Nobelprijs voor de Literatuur. Murakami is volgens het Britse wedkantoor Ladbrokes dit jaar de grootste kanshebbers. Ook Koch, Nooteboom en Nolens doen mee. De lijst van Ladbrokes is, enigszins opvallend, dé jaarlijkse peiling van mogelijke kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Engelse vertaling van Kochs bestseller 'Het diner' in een boekhandel in New York
Engelse vertaling van Kochs bestseller 'Het diner' in een boekhandel in New York Foto ANP

‘De beste wint hem nooit’, schreef oud-Chef Boeken Pieter Steinz eens over de Nobelprijs voor de Literatuur. Murakami is volgens het Britse wedkantoor Ladbrokes dit jaar de grootste kanshebbers. Ook Koch, Nooteboom en Nolens doen mee.

De lijst van Ladbrokes is, enigszins opvallend, dé jaarlijkse peiling van mogelijke kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Literatuur. De prijs, vorig jaar gewonnen door de Chinese schrijver Mo Yan, geldt met een medaille en een prijzengeld van grofweg 930.000 euro als de grootste literatuurprijs ter wereld. Dit jaar valt de uitreiking op 1 oktober. Volgens Ladbrokes maken de volgende tien namen de grootste kans om op die dag de prijs in de wacht te slepen:

1. Haruki Murakami (3/1)

2. Joyce Carol Oates (6/1)

3. Peter Nadas (7/1)

4. Ko Un (10/1)

5. Alice Munro (12/1)

6. Adonis (14/1)

7. Assia Djebar (14/1)

8. Philip Roth (16/1)

9. Amos Oz (16/1)

10. Thomas Pynchon (20/1)

Er zijn drie Nederlandstalige auteurs in de lijst van Ladbrokes opgenomen. De Vlaamse dichter Leonard Nolens (1947) maakt samen met de in juli van dit jaar 80 jaar geworden Cees Nooteboom evenveel kans op het winnen van de Nobelprijs voor de Literatuur als Bob Dylan. 50 tegen 1.

Herman Koch, die met de Engelse vertaling van Het Diner succesvol was in Engeland en Amerika, is ook in de lijst terug te vinden. De kans dat hij wint is volgens Britse gokkers 100 tegen 1. Evenveel als A.S. Byatt, Julian Barnes, Hilary Mantel, Ian MacEwan, Paul Auster en Jonathan Franzen.