‘Geen toezichthouder zegt van zichzelf dat hij niet integer is’

Nieuwe tips over goed toezicht zullen misstanden niet voorkomen, zegt een kenner.

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema presenteerde gisteren een advies over toezicht en bestuur in de semipublieke sector. Zonder gedragscode, zoals haar was gevraagd, want Halsema gelooft niet in een ‘bezweringsformule’. Bercan Günel (50) is oprichter van Woman Capital, een bureau dat vrouwen naar topfuncties begeleidt, onder meer in semipublieke instellingen als woningbouwcorporaties en zorg- en onderwijsinstellingen.

Wat is er goed aan het rapport?

„Ik heb veel bewondering voor Femke Halsema, maar hier kan ik helemaal niets mee. Het is te algemeen, niks nieuws. Toezichthouders aan wie je dit voorlegt zullen allemaal zeggen: dit doen we al. Geen bestuurder of toezichthouder zegt van zichzelf dat-ie niet integer is.”

In de prullenmand ermee?

„Eén ding is wel goed: een rol voor de Nationale Ombudsman. Een heel praktisch advies. Een student met een waardeloos diploma kan nu nergens naar toe, daar is geen instelling voor.”

En wat ontbreekt in het rapport?

„Dat de krankzinnig lage beloningen voor toezichthouders omhoog moeten. Bij woningcorporaties krijgen ze zesduizend euro bruto per jaar. Daarvoor moeten ze tien keer per jaar bijeenkomen en verwachten we dat ze altijd aanspreekbaar zijn, altijd op de bühne staan. Daar kan je niet van leven. Als je kwalitatief goede, onafhankelijke, toezichthouders wil, moet je ze ook beter belonen.”

    • Oscar Vermeer