Gebruik legerdrones bij opsporen criminelen heeft nauwelijks resultaat

De Raven, het onbemande vliegtuigje dat al enige tijd door Defensie in gebruik is. Defensie heeft onlangs twaalf nieuwe drones van het type ScanEagle aangeschaft.
De Raven, het onbemande vliegtuigje dat al enige tijd door Defensie in gebruik is. Defensie heeft onlangs twaalf nieuwe drones van het type ScanEagle aangeschaft. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het gebruik van legerdrones bij het opsporen van criminelen heeft tot nu toe amper tot resultaten geleid. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in een gespreksnotitie voor een bijeenkomst vandaag in de Tweede Kamer over onbemande toestellen.

Sinds 2010 heeft defensie zo’n twintig keer drones van het type Raven ingezet om de politie te helpen bij het opsporen van inbrekers, wiettelers en andere criminelen. Daarbij werd soms weken achtereen, zonder dat burgers het wisten, met cameravliegtuigjes boven woonwijken gevlogen. Dat gebeurde zowel overdag als ‘s nachts.

,,Het is niet eenvoudig om resultaten te benoemen die rechtstreeks in verband kunnen worden gebracht met het gebruik van de Raven”, zo schrijft het OM. De drones hebben in ,,drie tot vier” gevallen bijgedragen aan de vervolging van een verdachte. Het ging dan om wiettelers bij wie het dak op de warmtebeelden oplichtte door de hitte die de kweeklampen afgaven. Daarnaast is volgens het OM ,,een klein aantal aanhoudingen verricht” waaraan de Ravens ,,in meer of mindere mate” hebben bijgedragen.

Bekend is dat met de drones soms verdachten in auto’s zijn opgespoord die door de politie op de grond uit het oog waren verloren. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wil ook grotere drones van het type Scaneagle boven Nederland inzetten. Daarover bestaan bij het OM grote twijfels. Uit informatie die nrc.next met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen, blijkt dat er regelmatig ongelukken gebeuren met de legerdrones.