Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Foute reclame of verkeerd gekozen woord: vijf blunders na 9/11-herdenking

Het was gisteren precies twaalf jaar geleden dat twee vliegtuigen zich door de Twin Towers boorden en bijna drieduizend mensen van het leven beroofden. De ramp werd door veel mensen herdacht. Maar sommigen sloegen daarbij de plank mis. Vijf 9/11-blunders op een rijtje.

‘Verkopen over ruggen van drieduizend lijken’

Deze tweet van de Amerikaanse provider AT&T schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Het bedrijf zou willen verdienen aan de ramp.

Verwijderde tweet van AT&T. Verwijderde tweet van AT&T.

Inmiddels is de tweet verwijderd en heeft AT&T excuses aangeboden. Maar ook die excuses werden door veel mensen niet gewaardeerd.

Twitter avatar ATT AT&T We apologize to anyone who felt our post was in poor taste. The image was solely meant to pay respect to those affected by the 9/11 tragedy.
Twitter avatar ericwilborn Eric Wilborn @ATT … To sell phones.
Twitter avatar RyanNegri Ryan Negri .@ATT It’s even worse to lie about the reasoning behind it. It was not “Solely” meant to do anything but promote yourself tastelessly.
Twitter avatar GidgetWA GidgetWA .@ATT “We apologize if you were offended” is NOT an apology. Jesus. What is WRONG with you???
Twitter avatar bunnyhero bunnyhero @ATT this is what we call a ‘fauxpology’

Journalist Willard Foxton van The Telegraph noemt actie van AT&T in een blogpost “disgusting” en “stupid”.

“Surely someone in a meeting must have said “Doesn’t this look… incredibly crass? Aren’t we trying to sell phones on 3,000 corpses?” The Onion satirised the idea of 9/11 advertorial this week, yet it happened anyway.”

Schrik door brandoefening op vliegveld

Op Boston Logan International Airport werd ook een behoorlijke blunder begaan. Vanaf dat vliegveld vertrokken in 2001 twee van de vier door al-Qaeda gekaapte vliegtuigen. Daarom was er een herdenkingsceremonie, waarbij kransen werden gelegd.

Uitgerekend gisteren werd er een brandoefening gehouden, compleet met brandend vliegtuig; vlak na de ceremonie. De luchthaven bood op Facebook excuses aan. Het was een domme fout, volgens de gouverneur van Massachusetts. Een héle domme fout, volgens veel mensen.

Twitter avatar ChrisWragge Chris Wragge *Dumbest move of the Decade* Boston’s Logan Airport conducts a plane crash drill with actual runway plane fire ON 9/11!!! ON 9/11! c’mon

http://www.youtube.com/watch?v=uMzRFGN_oIQ

Smakeloze grap of overgevoelige reactie

Ook basketbalclub The Los Angeles Lakers heeft zich verontschuldigd, al valt over de domheidsgraad van de actie te twisten. De club plaatste een tweet met een foto van speler Kobe Bryant uit het seizoen 2000/2001. Daarbij de hashtag #neverforget, die wordt gebruikt om slachtoffers van 9/11 te herinneren.

Het was het kapsel van Bryant dat de gemoederen hoog deed oplopen. Op de foto uit 2001 had hij nog een afro; inmiddels is hij kaalgeschoren. Sommige twitteraars dachten dat het Never Forget daarover ging, als een soort misplaatste grap. Dat was niet zo, volgens de club, maar er kwamen toch excuses.

Twitter avatar favor8art JEANIE WEEMS Just heard about the @Lakers 9.11 tweet. Really? Major fail.
Twitter avatar mike_nads Mike Nadiger Apparently neither the @Lakers nor @ATT know how to properly pay respect to those who lost their lives on 9/11.

Verkeerd gekozen woord

En dan was er de Instagram-post van basketballer J.R. Smith van de New York Knicks. Ook zeker goedbedoeld, gezien de hashtags #WELOVEYOU en #WEWILLNEVERFORGET. Maar de tekst erbij viel in verkeerde aarde. Celebrate the deaths of the people in 9/11!

De reacties varieerden van “straight out of high school huh” tot “Lets celebrate the deaths from the Holocaust too, idiot“.

Er kwamen excuses van het gehele team, want Smith verstuurde de foto via dat account.

Verkeerd gekozen foto

Esquire plaatste een foto van een man die van een van de torens springt naast een tekstje over hoe je in stijl naar je werkt gaat. De foto is gemaakt door fotojournalist Richard Drew, die eigenlijk een modeshoot zou doen die ochtend, maar door zijn baas naar het rampengebied werd gestuurd. Hij schoot deze indrukwekkende foto: een verstild moment van een vrije val. Waarschijnlijk een dodelijke val, net als vele andere honderden die bewuste morgen.