FNV dreigt sociaal akkoord op te blazen bij nullijn

Al voor Prinsjesdag noemt FNV beleid kabinet ‘desastreus’.

De extra bezuinigingen die het kabinet volgende week met Prinsjesdag bekend wil maken, betekenen het einde van het sociaal akkoord. Voorzitter Ton Heerts van de vakbeweging FNV stelt dat je in deze economisch moeilijke tijden niet moet „slopen maar bouwen”.

De FNV-voorzitter verklaarde gisteren tegenover de NOS dat het kabinet met de nullijn voor ambtenaren het sociaal akkoord opblaast. Die bevriezing van lonen maakt deel uit van het pakket extra bezuinigingen van 6 miljard dat komende week wordt gepresenteerd. „Als het kabinet doorgaat met de nullijn, dan vind ik dat van die kant het sociaal akkoord wordt opgezegd”, zei Heerts.

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes benadrukte vanochtend dat de nullijn voor ambtenarensalarissen geen deel uitmaakt van het sociaal akkoord en dat er dus helemaal geen reden is om dit op te zeggen. Het kabinet, werkgevers en werknemers hebben in april afgesproken dat het kabinet nog met nieuwe maatregelen zou komen als economisch herstel zou uitblijven. Volgens de FNV zouden in dat geval dit najaar die extra maatregelen worden besproken. „De nullijn is desastreus”, aldus Heerts nu. Eerder werden plannen om de salarissen voor zorg- en onderwijspersoneel te bevriezen ingetrokken, de nullijn voor ambtenaren niet.

Heerts keert zich ook tegen het naar voren halen van de versobering van de werkloosheidsuitkering. Volgens hem hoort de ww tot „de fundamenten” van het sociaal akkoord.

Verder maakt hij zich zorgen over het overbrengen van voorzieningen naar de gemeentes die er volgens Heerts nog niet klaar voor zijn. „Het is te veel in korte tijd. Dat is de bijl aan de wortel van onze sociale zekerheid.” Heerts’ kritiek past in de komende campagne van de FNV. Voor 30 november is een betoging aangekondigd tegen de extra bezuinigingen.