Failliete vastgoedhandelaar Roger Lips gearresteerd

Gerechtsgebouw in Utrecht.
Gerechtsgebouw in Utrecht. Foto ANP / Frank van Beek

De Brabantse vastgoedhandelaar Roger Lips is dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam gearresteerd en zit vast. Dit bevestigen bronnen. Het gaat om een zogeheten faillissementsgijzeling. Lips werd begin april van dit jaar persoonlijk failliet verklaard. Hij zou in het onderzoek naar dat faillissement volgens de rechter commissaris te weinig openheid van zaken willen geven. Banken, waaronder SNS Reaal en ABN Amro, hebben nog tientallen miljoenen van hem tegoed.

Lips kon niet voldoen aan betalingen

Lips was lange tijd een van de grootste klanten van SNS Property Finance, het vastgoedfinancieringsbedrijf van SNS Reaal. Eind 2011 had hij er nog 370 miljoen euro open staan. Lips had er financieringen lopen voor onder meer het mislukte vastgoedproject The Wall, een winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht. Toen Lips bij SNS niet meer aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen voldeed, werd de bank zelf eigenaar van het winkelcentrum en van honderden woningen die Lips bezat.

Begin dit jaar had SNS nog 200 miljoen euro van de Brabander tegoed. Toch was het begin april ABN Amro dat om zijn persoonlijk faillissement vroeg. Die bank had nog 20 miljoen euro van de ondernemer tegoed. De bedrijven van Lips hadden volgens de jaarrekening over 2011 in totaal een schuldenlast van bijna 460 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro.

Lips probeerde bezittingen te beschermen

Lips was tot enkele jaren geleden de bezitter van een villa in Uden, een groot kantoor in Veghel, een chalet in het Zwitserse Crans-Montana, twee privévliegtuigen en een zeiljacht. Sinds zijn naderend faillissement probeert Lips zijn bezittingen te beschermingen, onder meer door ze aan zijn vrouw te verpanden. De curatoren onderzoeken de rechtmatigheid van deze transacties.

Lips moest dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam aanwezig zijn voor een zitting in een andere rechtszaak. Hij heeft veel rechtszaken tegen hem lopen, onder meer van zakenpartners en toeleveranciers die geld van hem opeisen. Hij blijft vastzitten tot de rechter commissaris van de rechtbank Oost-Brabant beslist dat hij voldoende aan het faillissementsonderzoek heeft meegewerkt. Een faillissementsgijzeling kan elke maand verlengd worden en kan hooguit zes maanden duren.