Europees Parlement stemt in met bankentoezicht

Het Europees Parlement heeft de vorming van een bankenunie gesteund. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met de instelling van de Europese Centrale Bank (ECB) als toezichthouder op de bankensector, meldt persbureau AP. De Europese ministers van Financiën werden het vorig jaar december al eens over de supervisie door de ECB, maar het moest nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Met de instemming is de oprichting van een bankenunie weer een stap verder gekomen. Het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme op de 150 grootste banken in Europa moet eind volgend jaar van start gaan. Wel wordt eerst nog een stresstest uitgevoerd voor alle banken. De ECB gaat banken met meer dan dertig miljard op de balans monitoren. In Nederland zijn dat de ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank.

Barroso wil snel verder stappen ondernemen

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso was na afloop van de stemming “extreem tevreden”. Barroso wees in zijn jaarlijkse ‘troontrede’ gisteren nog op het belang van een snelle invoering van de bankenunie. Volgens hem is de unie de sleutel voor het herstel van de Europese economie.

Hij zei ook dat hij hoopte dat de mogelijkheid om failliete banken Europees af te wikkelen, er snel komt en dat hij die wetgeving voor de Europese verkiezingen in mei door het parlement wil hebben. De derde pijler van de bankenunie, de oprichting van een Europees reddingsfonds voor banken, volgt waarschijnlijk pas later. Dit fonds moet voorkomen dat lidstaten in de problemen komen als grote banken in het land omvallen, zoals gebeurde in Ierland en Portugal.

    • Anouk Eigenraam