Enschede beoogt halvering aantal ambtenaren

Enschede wil het aantal ambtenaren flink beperken. Het college van B&W heeft de gemeenteraad een bezuinigingsvoorstel gedaan dat neerkomt op een halvering van het aantal banen binnen het gemeentelijk apparaat.

Volgens RTV Oost gaat de voorgenomen bezuiniging aan mogelijk zeshonderd ambetnaren hun baan kosten. Volgend jaar zouden er sowieso al 250 tot driehonderd overbodig raken. Het bestand van bijna tweeduizend ambtenaren wordt daardoor vrijwel gehalveerd.

Een en ander zou de gemeente Enschede richting het voorgenomen bezuinigingsdoel van 16 miljoen euro moeten brengen. Het ingediende plan is een voorstel ter waarde van 20 miljoen korten vanaf 2015, de raad mag uit verschillende voorstellen kiezen die de gewenste 16 miljoen moeten opleveren.

Snijden in het gemeentelijk apparaat levert 4 miljoen op. RTV Oost meldt dat de gemeente tegenspreekt dat zeker ontslag zal worden aangevraagd voor de weg te saneren ambtenaren. Enschede krijgt door kabinetsbezuinigingen 32 miljoen euro minder binnen. Als de plannen worden aangenomen heeft de gemeente in 2017 in zeven jaar tijd 60 miljoen gekort, aldus de regionale omroep.

    • Jules Seegers