En toen was je donatie ineens 24 euro hoger

Tot woede van een aantal Greenpeaceleden heeft de milieuorganisatie hun donatie automatisch verhoogd. Greenpeace schreef zo’n tienduizend donateurs die lange tijd lid zijn een brief waarin de automatische verhoging werd aangekondigd. Wie daar niet mee instemt, kan via een gratis telefoonnummer de verhoging stopzetten. Op Twitter regent het klachten. De verhoging wordt ‘schofterig’ en ‘hufterig’ genoemd. Diverse mensen kondigen aan direct te stoppen met doneren. Sigrid Deters, woordvoerder van Greenpeace, benadrukt dat het om een proef gaat met kleine bedragen en een beperkt aantal donateurs.

Waarom vraagt u de leden niet gewoon om een verhoging?

„Dan moeten we ze bellen en dat is heel duur. We leggen in onze brief uit: een automatische verhoging bespaart geld. Overigens gaat het slechts om een verhoging van maximaal 24 euro per jaar en kunnen mensen die de brief gemist hebben de verhoging op ieder moment stop zetten.”

Bent u niet bang dat als een donateur naar de rechter stapt u alles weer kunt terugdraaien?

„We zouden dit niet doen als het niet zou mogen. Bedenk dat alleen mensen die al lang lid zijn de verhoging krijgen, de meesten zijn oude tientjesleden. Wij zeggen tegen hen: alles is duurder geworden sinds u lid bent geworden, zo ook de kosten voor het campagnevoeren. Vandaar een eenmalige verhoging van uw bijdrage.”

En wat als er massaal donateurs weglopen vanwege deze actie?

„De meeste mensen reageren gelukkig positief. Greenpeace heeft in Scandinavië ervaring met de methode. Daar ging meer dan negentig procent van de leden zonder morren akkoord. Maar als blijkt dat Nederlanders dit niet willen, gaan we er niet mee door.”

    • Reinier Kist