Egypte verlengt noodtoestand met twee maanden

Het leger in de straten van Kairo. Onder de noodtoestand hebben de veiligheidsdiensten onder andere een grotere bevoegdheid om mensen te arresteren. Foto AP / Hassan Ammar

Egypte heeft de noodtoestand met twee maanden verlengd vanwege de veiligheidssituatie in het land. De verlenging geldt voor heel Egypte, heeft het kantoor van de president bekendgemaakt. De noodtoestand heeft grote symbolische waarde. President Mubarak gebruikte hem 30 jaar lang als instrument om de oppositie te onderdrukken.

In een televisie-interview zei de Egyptische interim-president Adli Mansour eerder deze maand dat de noodtoestand half september zou worden opgeheven, als de “geleidelijke verbetering van de veiligheid” zou doorgaan. Twee dagen later werd er een aanslag gepleegd op de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim, in de hoofdstad Kairo. Hij overleefde de aanslag. Deze week werd er ook een aanslag gepleegd op het gebouw van de militaire inlichtingendienst.

De regering kondigde de noodtoestand op 14 augustus af nadat de politie met veel geweld een einde maakte aan de protesten tegen het afzetten van president Morsi. Nog bijna dagelijks vinden er demonstraties van aanhangers van Morsi plaats. Volgens de regering voeren zij een gewelddadige campagne om het land te destabiliseren.

    • Lex Boon