De Factcheckers zoeken Hollandse kwesties uit

Nederland 3, 20.55-21.35u.

Eerste aflevering van nieuw, vierdelig vederlicht wetenschapsprogramma. Cabaretier en acteur Joep van Deudekom (recentelijk nog te zien in de serie How do they do it? op Discovery Channel) stort zich wekelijks samen met collega-cabaretier Rob Urgert op een min of meer Nederlandse kwestie.

Dat zijn de komende weken achtereenvolgens de vragen of Nederland dikker wordt; of Nederland minder mannelijk wordt; of Nederland gestresster wordt en of Nederland gelukkiger wordt.

De wekelijks wisselende gast wordt ingezet als ervaringdeskundige en in aflevering 1 is dat acteur Marcel Musters (van toneelgroep Mugmetdegoudentand). Hij viel tientallen kilo’s af en kan dus als ervaringsdeskundige goed meepraten over dikker worden en afvallen.

Overgewicht is ook in Nederland een groeiend probleem: we eten steeds meer, steeds vaker en steeds vetter. Deudekom zoekt uit hoe lang dat al aan de gang is en kookt gerechten uit de jaren dertig.

Rob Urgert pakt het probleem aan van de andere kant: hij onderzoekt het verbeteren van de spijsvertering door betere darmbacteriën: kan een poeptransplantatie je dunner maken? En Marcel Musters gaat langs bij een supermarkt en laat een psycholoog zijn eetgedrag destijds en nu analyseren.