Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Brussel wil uitleg fiscale afspraken

De Europese Commissie wil weten welke fiscale voordelen multinationals in Nederland krijgen.

Nederland moet aan de Europese Commissie opheldering geven over de belastingafspraken die zijn gemaakt met multinationals.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Eurocommissaris voor mededinging Joaquín Almunia heeft ook Ierland en Luxemburg uitleg gevraagd over hun belastingafspraken – de zogenoemde rulings – met multinationals. Almunia wil nagaan welke fiscale voordelen de bedrijven hebben en of die niet in strijd zijn met de Europese afspraken van een eerlijke concurrentie.

Het ministerie van Financiën wil niet bevestigen of Almunia Nederland dit verzoek heeft gedaan. „Met regelmaat worden verzoeken gedaan en soms geven we daar – op basis van absolute vertrouwelijkheid – gehoor aan”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Nederland kreeg de afgelopen tijd van verschillende kanten kritiek op het gunstige fiscale regime voor internationale bedrijven en werd weggezet als ‘belastingparadijs’. Nederland biedt onderdak aan zeker 12.000 bijzondere financiële instellingen, ook wel brievenbusfirma’s genoemd. Twee jaar geleden stroomde via die bedrijven zo’n 4.000 miljard euro (bijna acht keer de totale economie) door Nederland.

In de jaren 90 was er ook al Europese kritiek op het Nederlandse rulingsysteem. Mario Monti probeerde als Europees belastingcommissaris fiscale regelingen te harmoniseren. Hij vond dat Europa moest concurreren met de rest van de wereld en niet onderling, zoals verschillende lidstaten, waaronder Nederland, zouden doen.

Onder Europese druk voerde Nederland een nieuw rulingsysteem in. Toen werd ook afgesproken dat er een beter uitwisseling zou komen tussen de belastingdiensten in de verschillende lidstaten.

Het verzoek van Almunia is in zekere zin opmerkelijk omdat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) het Nederlandse systeem omarmt en actief promoot.

Als reactie op de internationale kritiek presenteerde het kabinet eind augustus een plan waarbij hogere eisen worden gesteld aan lege bv’s. Brievenbusfirma’s worden vaak gebruikt om overwinsten van het ene naar het andere land door te sluizen. Dat gebeurt omdat Nederland, net als bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, een uitgebreid netwerk van belastingverdragen heeft en zo wordt voorkomen dat de winsten van bedrijven twee keer belast worden. Dit is legaal, maar het kabinet wil af van het imago dat Nederland hier te soepel mee omgaat.

Vandaag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over brievenbusfirma’s. Webwinkel Amazon, meubelverkoper Ikea en koffieketen Starbucks weigeren in de Kamer uitleg te geven over belastingontwijking via Nederland. Het parlement had de bedrijven gevraagd te komen vertellen waarom zij belastingconstructies in Nederland optuigen.