Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Brussel vraagt Nederland uitleg belastingafspraken multinationals’

Starbucks in Londen. Brussel heeft Nederland om opheldering gevraagd over belastingafspraken met multinationals zoals Starbucks die belasting zouden ontduiken via Nederland.
Starbucks in Londen. Brussel heeft Nederland om opheldering gevraagd over belastingafspraken met multinationals zoals Starbucks die belasting zouden ontduiken via Nederland. Foto EPA / Andy Rain

De Europese Commissie heeft uitleg gevraagd aan Nederland, Ierland en Luxemburg over de belastingovereenkomsten met grote multinationals als Starbucks en Apple. Dat schrijft de Britse zakenkrant de Financial Times vandaag op basis van bronnen die het verzoek hebben ingezien.

De commissie heeft de drie landen volgens de krant vragen gesteld over het systeem van belastingverdragen en over specifieke deals met bepaalde bedrijven en of die niet in strijd zijn met de afspraken van eerlijke concurrentie. Als de commissie genoeg aanleiding ziet voor zorg dan kan er een formeel onderzoek komen naar illegale belastingvoordelen. Dat zou er uiteindelijk zelfs toe kunnen leiden dat de landen alsnog niet geheven belasting moeten gaan claimen.

Volgens een woordvoerder van de Commissie wordt er “op dit moment gewoon informatie verzameld”. Het Nederlandse ministerie van Financiën wil het informatieverzoek niet bevestigen. Een woordvoerder van de belastingdienst zegt tegen NRC:

“Met regelmaat worden dergelijke verzoeken gedaan en soms geven we daar – op basis van absolute vertrouwelijkheid – gehoor aan.”

Starbucks gebruikt Nederland om Britse fiscus te ontduiken…

Net als Luxemburg en Ierland wordt Nederland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven, onder meer doordat het mogelijk is vooraf met de fiscus af te spreken over welk deel van de winst belasting is verschuldigd. Jaarlijks stromen hierdoor honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland.

Zo hebben Ikea en Starbucks Nederlandse brievenbusfirma’s. De koffieketen heeft zijn logo in Nederland gedeponeerd, en laat koffie-inkoop via Nederland lopen waardoor het bedrijf belastingen in Groot-Brittannië drukt. Vorig jaar ontstond daarover in het parlement in Groot-Brittannië ophef; tijdens een hoorzitting zei de koffieketen dat de belastingafspraken met Nederland vertrouwelijk zijn en dat het er niets over kon zeggen, iets dat Nederland ontkent.

Ook Apple ligt al een tijdje onder vuur: het bedrijf zou in Ierland drie dochterondernemingen hebben gevestigd, maar nergens belastingverplichtingen hebben. Zo betaalde Apple over 44 miljard dollar aan internationale winsten geen belasting, bleek uit een rapport.

Maar er komen internationale regels aan tegen belastingontduiking door bedrijven

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de deals van de Nederlandse fiscus. Het kabinet presenteerde vorig maand plannen om hogere eisen te stellen aan brievenbusfirma’s. Het was de bedoeling dat een aantal multinationals, waaronder Amazon, Ikea en Starbucks vandaag uitleg zouden komen geven waarom zij in Nederland belastingconstructies optuigen. Maar de drie bedrijven lieten telefonisch weten niet op de uitnodiging in te gaan.

De G20 kondigde vorige week aan ernaar te streven dat belasting wordt betaald in het land waar het geld wordt verdiend. De OESO maakte afgelopen juli maatregelen bekend die de komende twee jaar worden doorgevoerd en waarmee voorkomen moet worden dat multinationals hun inkomen naar belastingparadijzen doorsluizen.