Boodschappen zijn echt minder duur

Door een onzer redacteuren

De prijzenslag in de supermarkten krijgt tien jaar na het begin ervan een vervolg: Albert Heijn verlaagt opnieuw de prijzen. Maar wat levert dat op de langere termijn op? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van de dagelijkse boodschappen minder hard zijn gestegen dan die van alle andere consumptiegoederen.

Volgens supermarktdeskundige Paul Moers heeft de prijzenslag ertoe geleid dat Nederland binnen Europa behoort tot de landen waar de boodschappen het goedkoopst zijn. „Ga eens naar Denemarken, Zweden of Noorwegen. Dan weet je niet wat je overkomt.” Een officieel cijfer heeft hij niet, maar Moers schat dat de prijzen in supermarkten in Nederland 10 tot 15 procent lager liggen dan in die landen. De cijfers van het CBS bevestigen die schatting.