Blobvis lelijkste eendje - ‘bedreigde panda krijgt te veel aandacht’

All animals are equal? Volgens de Britse Ugly Preservation Society is dat niet het geval. Het initiatief vindt dat ‘lelijke’ dieren die uitgeroeid dreigen te worden, te weinig in de belangstelling staan en organiseerden daarom een verkiezing van het lelijkste dier. Winnaar was met meer dan tienduizend stemmen de Blobvis.

Blobvis. Screenshot uit filmpje van de Ugly Preservation Society-verkiezing.

All animals are equal? Volgens de Britse Ugly Preservation Society is dat niet het geval. Het initiatief vindt dat ‘lelijke’ dieren die uitgeroeid dreigen te worden, te weinig in de belangstelling staan en organiseerde daarom een verkiezing van het lelijkste dier. Winnaar was met meer dan tienduizend stemmen de Blobvis.

De chagrijnig kijkende, gelatine-achtige Blobvis is daarmee de officiële mascotte geworden van de Ugly Preservation Society, een collectief van stand-up comedians met een knipoog, dat zich inzet voor het behoud van lelijke diersoorten.

Het collectief organiseerde de verkiezing omdat het de aandacht wil vestigen op lelijke, bedreigde diersoorten. Simon Watt, bioloog en tv-presentator en voorzitter van de Ugly Preservation Society zegt in het begeleidende campagnefilmpje:

“Zijn alle dieren gelijkwaardig? Vertel dat aan alle dieren die uitgestorven zijn omdat ze lelijk waren.”

De Blobvis leeft in de diepe wateren voor de kust van Australië en Tasmanië op diepten van 600 tot 1200 meter en wordt bedreigd in zijn voortbestaan doordat hij vaak in de sleepnetten beland als bijvangst van grote visserschepen. Na de verkiezing zei Watt tegen de BBC:

“De manier waarop wij omgaan met behoud van diersoorten is heel egoistisch. We beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden, zoals panda’s. Maar alleen maar het opkomen voor de charismatische fauna is het doel voorbij schieten. Ik heb niets tegen panda’s, maar zij hebben al hun supporters. Deze lelijke dieren hebben onze hulp harder nodig.”

Een paar van de andere bedreigde, lelijke dieren waarop gestemd kon worden:

• De Kakopo, een grote papegaaiachtige in Nieuw-Zeeland, die gemiddeld negentig jaar kan worden en 3,5 kilo zwaar. In 2012 waren er naar schatting nog 126 vogels in leven.

• De Axolotl, een salamander die in Mexico leeft en die bekendstaat om zijn regenererende vermogen, poten die zijn afgebeten, groeien vanzelf weer aan.

• De Titicacakikker, die de bijnaam ‘scrotum frog’ heeft wegens zijn grote huidplooien en vellen op zijn lijf. Vanwege het lage zuurstofgehalte in het Zuid-Amerikaanse Titicacameer moet de kikker op een efficiënte manier ademen.

• De Neusaap, met zijn opvallende grote neus, die in de wouden van Borneo leeft.

Bekende komiek Stephen Fry stemde op een hagedis met stekeltjes:

Twitter avatar stephenfry Stephen Fry I am voting for the greater short-horned #lizard as #uglyanimal mascot - it shoots blood out of its eye! Vote now: http://t.co/pNKsQXMg04