Asko voortreffelijk in Vlaamse korte opera ‘The House Taken Over’

Het Asko/Schönberg Ensemble, flink gekort op de subsidie, verdient bij in het buitenland. Het begeleidt nu op voortreffelijke wijze 15 voorstellingen van de korte opera The House Taken Over, een internationale co-productie van het Vlaamse Muziektheater Lod. De muziek is van de Portugees Vasco Mendonça (1977), die aan het Amsterdamse Conservatorium studeerde.

The House Taken Over, naar een kort verhaal van Julio Cortázar, gaat over een volwassen broer en zus die nog steeds in het afgeleefde huis wonen van hun overleden ouders. De vrouw speelt nog altijd met haar poppen. Het huis wordt steeds meer ingenomen door onzichtbare, spookachtige indringers die hen uiteindelijk verdrijven en bevrijden van hun obsessies met een ongelukkige jeugd. Er wordt uitstekend gezongen en gespeeld door Edward Grint en Kitty Whately.

De enscenering van Katie Mitchel is uiterst realistisch. Dat contrasteert met het alsmaar lachwekkender en beklemmender absurdisme dat Mendonça schildert en onderstreept met felle en expressieve accenten; steeds groter, dramatischer en dreigender.