‘Asielbeleid humaner, criminele vreemdelingen harder aangepakt’

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie tijdens een schorsing in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over vreemdelingenzaken. Foto ANP / Martijn Beekman

Het asielbeleid wordt humaner, door bijvoorbeeld vreemdelingen minder vaak op te sluiten. Wel wordt er harder opgetreden tegen criminele vreemdelingen. Coalitiepartijen VVD en PvdA zouden het daar over eens zijn geworden, zo melden bronnen aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Asielzoekers krijgen straks andere behandeling

Op dit moment krijgen asielzoekers in vreemdelingendetentie dezelfde behandeling als gewone gevangenen. Het opsluiten van asielzoekers wordt voortaan via het bestuursrecht geregeld. De meeste asielzoekers krijgen een verlicht gevangenisregime; ze krijgen meer bewegingsvrijheid en zitten niet meer de hele dag opgesloten in hun cel.

Teeven komt met de maatregelen na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov en de discussie die daarop volgde binnen coalitiepartij PvdA over het strafbaarstellen van illegalen.

    • Nando Kasteleijn