Alle oude gebouwen gaan open

Gaan // gebouwen Monumentendag 14 en 15 september Gebouwen in heel Nederland. Kijk op openmonumentendag.nl

Dit weekend zijn er tijdens de Open Monumentendagen meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk.

Het thema van dit jaar is ‘Macht & Pracht’. Dat betekent speciale aandacht voor kastelen, stadspaleizen, grachtenpanden, buitenplaatsen, kerken, rechtbanken en gebouwen van openbaar bestuur. Natuurmonumenten tipt onder meer het dorsmolenhuisje en de watermolen bij Hackfort (Gelderland), waar bezoekers kunnen zien hoe graan vroeger werd geoogst en waar een molenaar uitleg geeft over het malen van graankorrels tot meel. Andere tips zijn het Gelderse landgoed Velhorst (omdat je daar een historische moestuin hebt), Huize Vennebroek in Drenthe (waar normaal geen bezoekers in mogen), Slot Haamstede in Zeeland (met muzikale optredens) en het jachtslot Mookerheide in Limburg, waar nu een hotel-restaurant in zit, maar dat daarvoor werd bevolkt door een zusterklooster. Op openmonumentendag.nl staan alle gebouwen die dit weekend te bekijken zijn.