Aandeelhouders akkoord: Dell wordt verkocht aan Dell

De aandeelhouders van Dell hebben donderdag ingestemd met de verkoop van de noodlijdende computerfabrikant. Oprichter Michael Dell betaalt beleggers in totaal 13,88 dollar (10,43 euro) per aandeel. De totale waarde van de transactie komt uit op bijna 25 miljard dollar.

Foto EPA / Mauritz Antin

De aandeelhouders van Dell hebben vandaag ingestemd met de verkoop van de noodlijdende computerfabrikant. Oprichter Michael Dell betaalt beleggers in totaal 13,88 dollar (10,43 euro) per aandeel. De totale waarde van de transactie komt uit op bijna 25 miljard dollar. Dat meldt AP.

De verkoop van Dell werd in februari aangekondigd. Door het bedrijf van de beurs te halen hoopt het bedrijf zich meer op de lange termijn te kunnen richten en minder afhankelijk te worden van de financiële druk van Wall Street. Los van de Nasdaq heeft Dell meer bewegingsvrijheid.

Ook durfinvesteerder Carl Icahn was lange tijd in de race om Dell over te nemen, maar trok zijn bod maandag terug. Hij schreef in een brief aan de aandeelhouders dat het bod van Michael Dell nagenoeg niet te overtreffen valt.

De overname moet voor eind oktober zijn afgerond.

Dell trager dan concurrenten met aanpassen verdienmodel

Michael Dell begon in 1984 met 1.000 dollar een bedrijfje dat computers in opdracht bouwde en rechtstreeks leverde. Minder voorraad, minder tussenhandel: door die ingreep was Dell een stuk efficiënter en werd het marktleider in de hoogtijdagen van de personal computer. In februari legde NRC-redacteur Marc Hijink uit wat er misging bij het bedrijf.

“Andere fabrikanten gingen ook efficiënter werken, verkochten hun pc’s online en Dells voorsprong verdween. Dell is nu nummer drie, na HP en Lenovo. Pogingen om de opkomst van de smartphone en de tablet-pc bij te benen mislukten. Dell leunt grotendeels op verkopen aan zakelijke klanten, maar was trager dan concurrenten met het aanpassen van het oorspronkelijke verdienmodel. De marge op software en dienstverlening, zoals online opslag, is hoger dan die van hardware. “

    • Lex Boon