Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Zeker 35 doden bij bomaanslag op moskee Bagdad

Deze foto werd vorige week gemaakt nadat een autobom af ging in dezelfde buurt als waar vanavond een zelfmoordaanslag plaatsvond.
Deze foto werd vorige week gemaakt nadat een autobom af ging in dezelfde buurt als waar vanavond een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto AP/Hadi Mizban

Bij een dubbele bomaanslag op een sji’itische moskee in het noorden van Bagdad zijn vanavond ten minste 35 mensen omgekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten verklaard tegenover persbureau AP. Zeker vijftig mensen raakten bij de explosies gewond.

De aanslagen vonden plaats in Kasra, een sji’itische enclave in een overwegend soennitisch deel van Bagdad. Een zelfmoordterrorist blies zich op bij de ingang van de moskee, vlak daarna explodeerde de auto waarmee hij waarschijnlijk reisde.

Irak kampt met de hevigste oplaaiing van geweld sinds 2008, toen het land op aan een sektarische burgeroorlog wist te ontkomen. Sinds begin april zijn meer dan vierduizend mensen omgekomen door geweld.