Gemeente Utrecht gaat zelf wiet kweken voor leden cannabisclub

Een cannabisplant
Een cannabisplant Foto ANP

De gemeente Utrecht heeft een eigen wietclub opgericht: de Social Cannabis Club Domstad (SCCD). Dit maakte het college van B en W gisteren bekend in een brief aan de gemeenteraad. Er zal in clubverband en onder toezicht van de gemeente voor een kleine groep leden gekweekt worden. SCCD is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

De cannabis kan gecontroleerd worden op kwaliteit en sterkte. De gemeente zet het experiment door, ondanks tegenwerking van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij kondigde al aan te zullen ingrijpen als Utrecht een eigen cannabisclub zou starten.

Utrecht wil het proces van kweek en verkoop uit de strafrechtelijke sfeer halen. In de brief schrijft het college dat het „niemand wil vragen of aanzetten tot handelingen die de minister zal vervolgen”. De gemeente heeft daarom besloten een cannabisclub niet te gedogen – zoals dat met coffeeshops gebeurt – maar om een ontheffing van de Opiumwet aan te vragen. Een dergelijke ontheffing heeft bijvoorbeeld producent Bedrocan gekregen, een firma die in opdracht voor het ministerie van Veiligheid en Justitie medicinale cannabis produceert. Met een ontheffing zou de Social Cannabis Club Domstad legaal opereren, en kan de minister niet ingrijpen. Uit de brief: „De initiatiefnemers zien het clubmodel als een alternatieve vorm – naast en dus niet in plaats van de coffeeshops – specifiek gericht op het voorkomen van aantasting van de volksgezondheid als gevolg van ongecontroleerde teelt.”

Wethouder Victor Everhardt (volksgezondheid, D66): „Het gaat om een kleinschalig initiatief waarin de leden op verantwoorde, controleerbare manier geteelde cannabis gebruiken.” De financiering van de club ligt bij de leden; de gemeente draagt zelf niets bij.