VS: Noord-Koreaanse kernreactor mogelijk opnieuw opgestart

Een foto vrijgegeven door de Noord-Koreaanse nieuwsdienst KCNA van de Koreaanse leider Kim Yong-un. Foto AFP / KCNA via KNS

Recente satellietbeelden tonen aanwijzingen dat Noord-Korea een van zijn plutoniumreactoren heeft herstart. Dat heeft een Amerikaans onderzoeksinstituut vandaag verklaard tegenover persbureau AP.

De reactor in de kerninstallatie Nyongbyon werd in 2007 stilgelegd, dit vormde een voorwaarde van een ontwapeningsovereenkomst. Pyongyang kondigde in april, tijdens dreigingen aan het adres van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, echter aan de reactor te zullen herstarten. De VS en Zuid-Korea hadden Noord-Korea sancties opgelegd omdat het land testen met kernraketten zou uitvoeren.

geen volledige zekerheid

Het is volgens het Verenigde Staten-Korea Instituut niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de reactor daadwerkelijk herstart is, maar satellietbeelden van de afgelopen tijd wijzen wel degelijk in die richting.

De plutoniumreactor in Nyongbyon kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor het fabriceren van materiaal voor kernwapens. De internationale gemeenschap vreest dat Noord-Korea zijn kernprogramma verder wil uitbreiden.

    • Annemarie Coevert