VN-rapport: zowel Syrisch regime als rebellen schuldig aan massamoorden

De afgelopen dagen hebben VN-inspecteurs monsters verzameld van de vermoedelijke gifgasaanval in Damascus. Foto AP / United media office of Arbeen

Het Syrische regime heeft in het afgelopen anderhalf jaar ten minste acht massamoorden gepleegd. De rebellen zijn schuldig aan ten minste één bloedbad, aldus VN-onderzoekers in een vandaag verschenen rapport. Dat meldt persbureau Reuters.

Syrische regeringstroepen hebben bloedbaden aangericht onder burgers, ziekenhuizen gebombardeerd en andere oorlogsmisdaden gepleegd om grondgebied te heroveren op de rebellen. Ook de Syrische oppositiestrijders, waaronder buitenlandse islamitische strijders, hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, waaronder executies, gijzelneming en het bestoken van woonwijken.

Rapport gaat niet over gifgasaanval

Het onderzoek is gedaan door de commissie die namens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen in Syrië. Het rapport dat vandaag is gepresenteerd beslaat de periode vanaf 2011 tot en met medio juli van dit jaar. Dat betekent dus dat de gifgasaanval van 21 augustus niet is meegenomen in de rapportage.

De commissie doet momenteel nog onderzoek naar negen bloedbaden waar sinds maart van dit jaar melding van is gemaakt.

Obama wil diplomatie een kans geven

In een bewogen speech over de situatie in Syrië heeft president Obama zich vannacht opnieuw uitgesproken voor militair ingrijpen in het land. Maar nu Syrië mogelijk bereid is zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, wil hij eerst de diplomatie een kans geven. De stemming in het Congres is uitgesteld.

Hoewel Obama de mogelijkheid tot militair ingrijpen niet uitsloot en zelfs verdedigde, zei hij in zijn speech ook dat hij eerst de diplomatie een kans wil geven. Morgen spreekt Kerry met zijn Russische collega Lavrov, waarmee Obama het Russische voorstel volgt om Syrië langs diplomatieke weg te dwingen om zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen. Syrië zei in reactie dit voorstel te accepteren.

    • Nando Kasteleijn