Van fraude verdachte VVD’er uit Drenthe ‘wenst niet te buigen voor de feiten’

Drentse VVD’er staat terecht voor fraude en witwassen.

Het OM eist twintig maanden cel.

Berthold Ziengs (45) is wat je noemt een prominente Drent. De ondernemer uit Assen speelde als peuter in de televisieserie Bartje. Hij was Statenlid voor de VVD in Drenthe. Hij was bestuurslid van De Club van 100 die geld inzamelt voor de VVD. En hij leidde drie verkiezingscampagnes voor de partij in de provincie. „Dankzij onze borden in de weilanden is mijn broer Erik Ziengs nu de liberale Drent in het parlement.”

Maar als het aan justitie ligt gaat de VVD’er Berthold Ziengs (45) twintig maanden de gevangenis in. Hij stond gisteren voor de rechtbank in Assen.

1 Wat wordt de VVD’er ten laste gelegd?

De officier van justitie verdenkt Berthold Ziengs van fraude en witwassen voor een bedrag van bijna 700.000 euro. Hij zou onder meer „zeer listig en stelselmatig” facturen en bankafschriften hebben vervalst voor zijn vastgoedbedrijf Tecumseh B.V. waarvan hij de directeur en enig aandeelhouder is. Daarmee deed hij voorkomen alsof hij handelde in zonnepanelen met Duitsland. Met de ontvangen belastingteruggave loste hij volgens justitie zijn schulden af. Ziengs gaf toe dat hij had gesjoemeld met twee facturen maar ontkende de rest. Hij wijst zijn compagnon aan als schuldige.

2 Gelooft justitie dat?

Nee. Politie en justitie hebben deze man nooit kunnen vinden. De officier van justitie zegt dat Ziengs de compagnon heeft verzonnen. Twee personeelsleden van Ziengs herinnerden zich de man evenmin. Ook vond de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) op Ziengs computer bestanden die voor de vervalsingen gebruikt zouden zijn. Dat verleidde de officier van justitie tot de uitspraak, vrij naar Bartje: „Verdachte wenst niet te buigen voor de feiten.”

3In hoeverre is de VVD benadeeld?

Ziengs deed ook de boekhouding voor de VVD. Eenmaal heeft hij 33.250 euro van de partijkas naar een van zijn eigen bedrijven overgeboekt. Maar dat feit heeft justitie hem niet ten laste gelegd. De VVD heeft geen aangifte gedaan en Ziengs heeft het bedrag naar eigen zeggen weer teruggestort. In het verhoor noemt hij de transactie een vergissing. „Ik ben in die tijd vreselijk aan het hannesen geweest. ” Kort na de FIOD-inval in 2011 gaf Ziengs zijn Statenzetel op. En sinds vrijdag is hij naar eigen zeggen ook geen bestuurslid meer van de Club van 100.

4Hoort Ziengs thuis in het rijtje ‘niet-integere VVD-politici’?

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers uit Noord-Holland wordt verdacht van witwassen en omkoping. In Limburg staat oud-burgemeester Ricardo Offermanns voor de rechter vanwege ambtelijke corruptie. Daarvan wordt ook oud-wethouder Jos van Rey verdacht. Zelf vindt Ziengs dat hij niet in een adem met hen genoemd kan worden. „Ik heb dit niet gedaan vanuit mijn functie als politicus.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.