The Guardian: NSA deelt persoonsgegevens VS met Israël

NSA-campus in Fort Meade.
NSA-campus in Fort Meade. Foto AP/Patrick Semansky

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA deelt geregeld persoonsgegevens met Israël zonder dat privégevoelige informatie wordt verwijderd. Dat blijkt uit geheime documenten die de Britse krant The Guardian openbaart die werden doorgespeeld door klokkenluider Edward Snowden.

De documenten bevatten een overeenkomst tussen de NSA en de Israëlische inlichtingendienst die is opgesteld in 2009 en bestaat uit vijf pagina’s. Hieruit blijkt volgens The Guardian dat er zeer waarschijnlijk op regelmatige basis gegevens worden overgedragen aan Israël die mogelijk telefoongesprekken en e-mails bevatten van Amerikaanse burgers. De overeenkomst stelt geen grenzen aan het gebruik van deze data door Israël, aldus de Britse krant.

De onthulling dat de NSA een dergelijke overeenkomst met Israël sloot toont volgens The Guardian aan dat de Amerikaanse regering tegen een toezegging ingaat, namelijk dat de privacy van Amerikaanse burgers te alle tijden wordt gewaarborgd middels strikte regels. Gegevens die met andere landen gedeeld worden, moeten volgens deze toezegging ‘geminimaliseerd’ worden, iets wat niet gebeurt voor de overdracht van informatie aan Israël, zo blijkt uit de overeenkomst. De persoonsgegevens worden niet in alle gevallen gefilterd op privacygevoelige informatie, iets wat de Amerikaanse regering wel belooft te doen.

NSA: wij houden ons aan de privacyregels

Een woordvoerder van de NSA ontkent niet dat ruwe data die zijn overgedragen aan Israël informatie over Amerikaanse burgers bevatten, maar benadrukt daarbij dat de privacywetgeving hiermee niet wordt geschonden.

“Alle informatie over Amerikaanse personen die zijn verkregen door de NSA vallen onder procedures die zijn ontworpen om het recht op privacy te beschermen.”

NSA kraakte beveiligde verbindingen

Vorige week maakte de krant op basis van Snowden bekend dat de NSA en de Britse veiligheidsdienst GCHQ encryptie hebben gekraakt waarmee burgers dachten hun e-mail, bankrekeningen en medische informatie te hebben beschermd. Dit soms in samenwerking met technologiebedrijven.

De diensten hebben onder meer ‘supercomputers’ ingezet die de encryptie met ‘brute kracht’ kunnen kraken. Maar er zouden ook geheime afspraken zijn gemaakt met technologiebedrijven en providers. Zo is het de diensten gelukt om in het geheim kwetsbaarheden in encryptiesoftware te plaatsen zodat de verbinding kan worden gekraakt.

    • Annemarie Coevert