‘The Grandmaster’ mag nog nog best een stukje langer

None

Hij had het nog zo beloofd, maar misschien was dat zo met het Filmfestival Berlijn afgesproken, waar de martial arts-film The Grandmaster van Wong Kar-wai in februari het festival opende. Dit was de echte, definitieve versie zoals hij bedoeld was, beloofde regisseur Wong, die er een handje van heeft om zijn films continu te hermonteren in kortere of langere versies. Maar nu de film amper een half jaar later in Europa op dvd uitkomt, is er al een verkorte versie voor de Amerikaanse bioscopen. Zodat er nu alweer drie versies zijn: 130 minuten voor China, 123 voor de Europa, 118 voor Amerika. The Grandmaster vertelt het verhaal van kung-fumeester Ip Man, leermeester van Bruce Lee, die een grootse, de halve 20ste eeuw omspannende liefde beleeft met tegenstreefster Gong Er. Wong imponeert met spectaculaire gevechten die ook iets vertellen over de filosofie achter deze eeuwenoude vechtsport. Het historische kader van de film heeft daar soms onder te lijden: vaak lijkt die om een langere film te roepen, met nog meer uitleg.

Dana Linssen

    • Dana Linssen