‘Telecomplan schaadt Nederlands internet’

Plan van Neelie Kroes voor regulering van Europese telecommarkt stuit op verzet.

Verschillende lidstaten en marktpartijen vrezen nadelen van pan-Europese aanpak.

Foto ANP

De Nederlandse mededingingsautoriteit ACM bekritiseert het plan voor het verbeteren van de internetsnelheden in Europa. De aanpak van Europees commissaris Neelie Kroes (Digtale Agenda) bedreigt de voorsprong die Nederland heeft in supersnelle netwerken, vindt de Autoriteit Consument en Markt.

Vandaag presenteert Kroes de uitvoering van de Digitale Agenda. Daarin wil ze de aanleg van snelle mobiele en vaste netwerken stimuleren. Om investeringen in glasvezel aantrekkelijker te maken, mogen netwerkbeheerders volgens het Europese telecomplan „flexibele prijzen” hanteren als ze andere providers toegang geven op hun netwerk. Zo kunnen ze hun investeringen beter beschermen. De maatregel moet de aanleg van infrastructuur in bijvoorbeeld Roemenië en Polen stimuleren; in die landen is er vaak nog geen snel internet.

„Nederland voldoet al aan de doelen van de Digitale Agenda. Hier werkt die aanpak averechts”, zegt Johan Keetelaar, directeur Telecom van ACM. De marktreguleerder legt nu juist beperkingen op aan de prijzen die KPN aan bijvoorbeeld Tele2 en Vodafone vraagt om toegang tot het glasvezelnet. Daardoor kunnen die providers op hun beurt lagere tarieven doorberekenen aan de klant. Zo wordt breedbandconcurrentie in Nederland gestimuleerd; het kabelnetwerk van UPC en Ziggo is namelijk niet toegankelijk voor andere aanbieders.

ACM is bang dat Nederland zijn voorsprong in snelle breedbandnetwerken kwijtraakt als de Commissie meer macht krijgt om harmonisatie van de markt af te dwingen. Zo’n one size fits all-aanpak is nadelig voor de Nederlandse consument, aldus ACM.

Een woordvoerder van eurocommissaris Kroes weerlegt de kritiek. Volgens hem hebben de afzonderlijke EU-landen genoeg speelruimte om andere regulering in te voeren. Er komt ook geen overkoepelend toezicht over alle 28 lidstaten. „Bovendien hebben de lidstaten al toestemming verleend, nadat we er veertien maanden over hebben gedebatteerd.”

Volgens ACM beginnen de onderhandelingen echter nu pas.

Het telecomplan kwam tot stand na uitgebreid lobbywerk door providers, netwerkbeheerders, landelijke regelgevers en internetgiganten als Google. De telecommarkt staat zwaar onder druk; er is sprake van een consolidatieslag onder vaste en mobiele providers. Kroes hoopt de branche te vernieuwen, zodat ook de Europese internetverbindingen zich kunnen meten met die in Azië en de VS. Daarvoor zet ze onder meer het mes in de roamingtarieven voor mobiel internet in het buitenland.

De Commissie heeft naar eigen zeggen ook goed nieuws voor de sector. Zo wordt ondernemen over de grens eenvoudiger: een Nederlands bedrijf dat in Slovenië zaken wil doen hoeft zich straks maar één keer te registreren, bij de telecomautoriteit in eigen land. Nu is aanmelding in elk land afzonderlijk nog vereist.

Ook zullen frequentieveilingen Europees worden gecoördineerd, dus in principe tegelijkertijd plaatsvinden. Dat moet voorkomen dat telecombedrijven in het ene land overbieden en daardoor geen geld meer hebben om elders vergunningen te kopen.

Providers betwijfelen echter de ’winst’ van een pan-Europees netwerk: de schaalvoordelen zijn volgens hen beperkt, omdat frequenties nog jarenlang versnipperd zullen zijn. Vooralsnog zou het zich meer lonen om een grote provider in een klein land te zijn en het netwerk binnen de landsgrenzen optimaal te benutten.

Het telecomplan zou morgen door het college van eurocommissarissen goedgekeurd moeten worden, ware het niet dat acht of negen (van de 28) leden bezwaren hebben tegen onderdelen van het plan. Het kan zijn dat Kroes alsnog moet schrappen. Daarna moet het plan nog langs het Europese Parlement en de regeringsleiders. Die kunnen zich er eind oktober over buigen. Het pakket moet er voor de Europese Parlementsverkiezingen (mei 2014) door zijn.

Met medewerking van correspondent Stéphane Alonso in Brussel.

    • Marc Hijink