‘Dit bestond nog niet.’ Steffen en Flip (New Kids) over hun nieuwe film

Ze zullen voor velen altijd wel de heren blijven achter de succesvolle franchise New Kids, maar Steffen en Flip slaan in december opnieuw een pijler in een stuk ongecultiveerde Nederlandse filmkomedie. Check de teaser trailer van Bro’s Before Ho’s.

Als een dergelijke film al bestond, dan had regisseursduo Steffen en Flip Bro’s Before Ho’s niet gemaakt, vertelt laatstgenoemde aan nrc.nl:

“We zijn nu bijna klaar met monteren en denken ‘dit is wel vette shit’. We hebben het gevoel dat we iets nieuws hebben gemaakt, iets wat nog niet bestond. Het is geen romkom maar echt een komedie, met een romantisch verhaaltje en onze grappen.”

‘De beste grappenmakers’

Even een vlugge recap: in 2010 breekt New Kids Turbo diverse records van de Nederlandse filmgeschiedenis. Nooit bereikte een film van eigen bodem zo snel de diamanten status, werden op één dag zoveel bezoekers getrokken (57.000) en boekte een Nederlandse productie een grotere omzet op de premièredag. Een jaar later speelden scenarioschrijvers en regisseurs Steffen en Flip met de sequel New Kids Nitro voortijdig in op de opkomende hype van zombiefilms.

Dit jaar komen de heren terug met een ‘vriendelijkere’ productie, maar bovenal een aanzienlijk gewichtigere cast . Een “eer”, aldus Flip:

“Sowieso zijn we niet naar geijkte acteurs gaan zoeken, maar naar de vetste comedians, de beste grappenmakers. Zo kwamen we bij Daniel Arends voor een van de hoofdrollen, ondersteund door Henry van Loon en Theo Maassen met wie we al eerder samenwerkten. Wij vinden dat we een heel grappig script hebben geschreven, maar brainstormen en opnemen met hun maakte het nog grappiger. De rest van de cast konden we aanvullen met de beste acteurs als Ton Kas, Raymond Thiry en ook Sylvia Hoeks. We zijn echt vereerd dat zij mee wilden doen.”

Enigszins opvallend is dat van de New Kids-cast alleen Tim Haars volledig levensvatbaar blijkt voor het toch enigszins pioniersgenre dat Bro’s Before Ho’s tracht aan te boren: de romantische komedie die voor zowel mannen als vrouwen leuk is. “Keiharde grappen in een lief verhaal.” Twee vrienden, één afspraak:

‘We wilden al jaren deze film maken’

Donderdag 5 december gaat-ie in première voor het grote publiek. Een ding is duidelijk: Steffen en Flip zijn trouw gebleven aan het credo waarmee ze tot de onconventionele humor van New Kids kwamen. En dat is precies de film maken die zij willen, zonder concessies aan producent of distributeur.

“Een derde New Kids is eigenlijk nooit ter sprake gekomen. Wij willen al jarenlang deze film maken en hebben dat na Nitro bij de producent neergelegd. ‘We gaan ‘m schrijven.’ Wetende dat we met een heel goed script moesten komen hebben we Eyeworks het uiteindelijk voorgelegd en zij vonden het direct heel vet.”

Het grotendeels loslaten van de New Kids-cast ten faveure van een wat meer ‘cinemafähige’ collectie acteurs en actrices wijst er verder op dat het eigenzinnige duo niet de makkelijke weg heeft gekozen. Nóg een New Kids maken? Dat vormde (nu) blijkbaar geen uitdaging. Dan liever het handelsmerk Ongepolijste Humor stempelen op terrein waar de gevestigde orde wel eens flink opgeschud mag worden.

“New Kids was de humor van Steffen en mij. Dat het ontploft is en zoveel mensen die humor deelden, was heel vet. Bro’s Before Ho’s is evenzogoed weer onze humor, grappen waar wij heel erg om moeten lachen; wij vinden dat zo’n film er moet komen.”