Stilzwijgend tussen wal en schip van de voorwaarden

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden

Wie: Chris Sandee

De kwestie: De onopzegbare verzekering

Foto ANP

Eind vorig jaar stopte Chris Sandee met werken. Hij wilde zijn rechtsbijstandverzekering bij DAS stopzetten, die vond hij niet meer nodig. En ook duur: 73,62 euro per kwartaal. Zijn AOW-uitkering is 705 euro per maand.

Maar opzeggen kon niet. De verzekering liep nog tot 18 januari 2015. Of hij tot die tijd netjes wilde blijven betalen. Contract is contract. Verzekeraar DAS stuurde hem zelfs een machtigingsformulier voor een automatische incasso.

Sandee weet niet beter of je kunt tegenwoordig je verzekeringen binnen een maand opzeggen, De verzekeringbranche had daarvoor op 1 maart 2010 een gedragscode ingevoerd. Die moet ervoor zorgen dat mensen niet meer met producten komen te zitten waar ze helemaal geen behoefte aan hadden, door (stilzwijgende) verlenging.

Maar de verzekering van Sandee bleek nét voor de invoering van die code (stilzwijgend) te zijn verlengd, op 18 januari 2010 – anderhalve maand eerder. En dus golden de nieuwe regels niet voor hem, aldus DAS. De code geldt alleen voor nieuwe verzekeringen en voor verzekeringen die zijn verlengd na invoering van de code. Het Verbond van Verzekeraars heeft de treurige mededeling voor Sandee dat DAS juridisch gezien gelijk heeft. Zo zijn de regels nu eenmaal, zegt een woordvoerder. „Verzekeraars moeten op een gegeven moment toch een datum prikken waarop een code van kracht wordt. En dan zijn er altijd mensen die daarbuiten vallen.” Hij bezweert overigens dat dat er maar weinig zijn.

Het enige wat Sandee nog kan doen, zegt de woordvoerder, is DAS in een „nette brief” vragen of die toch niet een beetje coulant wil zijn, gezien zijn onfortuinlijke situatie, en zijn verzekering alsnog kan opzeggen. Maar Sandee wil daar niet aan beginnen. „Ik heb ook mijn trots.”

Aan de andere kant zou je ook kunnen denken dat als het toch maar om weinig pechvogels gaat, de verzekeraars misschien een keer over hun hart zouden kunnen strijken.

    • Chris Hensen