Jim Crace is favoriet voor de uiteindelijke Booker

De Zimbabwaanse debutant NoViolet Bulawayo (We hebben nieuwe namen nodig) is een van de laatste zes die op gaat voor de Man Booker Prize 2013, zo maakte de jury onder voorzitterschap van Robert Macfarlane gisteren bekend. De andere genomineerden zijn Eleanor Cotton (The Luminaries) Jim Crace (Harvest), Jhumpa Lahiri (The Lowland), Ruth Ozeki (Een tijdelijke vertelling) en Colm Tóibín (The Testament of Mary).

MacFarlane gaf al bij de bekendmaking van de longlist aan dat de lijst gevarieerder dan ooit was. Met de Zimbabwaanse Bulawayo, de Indiase Lahiri, de Canadees Ozeki en de Ier Tóibín is hij die belofte nagekomen. In Engeland zelf is Crace favoriet, maar of hij de prijs ook zal krijgen wordt 15 oktober bekend gemaakt. De winnaar krijgt dan 50.000 pond (ruim 58.000 euro) wint. Vorig jaar was dat Hilary Mantel voor haar boek Bring Up the Bodies.