‘Binnen twee weken duidelijkheid voor leerlingen Ibn Ghaldoun’

Leerlingen bij de gymzaal van de Ibn Ghaldounschool op archiefbeeld. Foto ANP / Robin Utrecht

Er moet binnen twee weken duidelijkheid zijn waar de leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun volgend jaar hun opleiding kunnen vervolgen. Dat zegt de Rotterdamse scholenkoepel Fokor, meldt nos.nl.

Gisteren werd bekend dat Ibn Ghaldoun op 1 november dicht moet vanwege een reeks aan misstanden die aan het licht kwamen door de grootschalige eindexamenfraude eerder dit jaar..

Fokor zegt te werken aan twee scenario’s: een nieuw op te richten islamitische school onder christelijk bestuur, of overplaatsing van de leerlingen naar andere scholen in de regio.

De eerste optie is een lastig en tijdrovend traject. Het personeel van de scholengemeenschap kan niet automatisch mee naar een nieuwe school. De docenten kunnen wel solliciteren naar functies daar.

Maar ook overplaatsing is niet eenvoudig. Op dit moment nemen andere middelbare scholen geen leerlingen van Ibn Ghaldoun aan. Ze wachten op een oplossing voor de hele school.

Voor de eindexamenfraude werden in totaal elf leerlingen van de school opgepakt wegens verdenking van diefstal en/of heling, onder wie twee zonen van één van de docenten. De diploma’s van acht leerlingen van Ibn Ghaldoun werden uiteindelijk ongeldig verklaard.

Scholenkoepel Rotterdam onderzoekt herplaatsing leerlingen Ibn Ghaldoun:

CVO wil nieuwe islamitsche school opzetten

Mocht optie één een mogelijkheid blijken, dan wil de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam wil de nieuwe islamitische school voor de leerlingen van Ibn Ghaldoun opzetten. Voorzitter Wim Littooij van CVO zei vandaag dat hij de komende twee weken wil kijken of dat haalbaar is. Hij benadrukte volgens persbureau Novum dat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun gaat.

Het plan om een nieuwe school voor de leerlingen op te zetten is gisteravond aan de ouders van de leerlingen gepresenteerd op een bijeenkomst die door Ibn Ghaldoun was georganiseerd. Volgens Littooij waren vrijwel alle ouders enthousiast.

“Op een enkeling na van buiten Rotterdam, die zijn al van plan naar een andere school uit te wijken.”

Het plan kan volgens Littooij alleen slagen als een groot aantal leerlingen naar de nieuwe school gaat.

“Anders heeft het geen zin die op te zetten. We moeten een gebouw regelen, materiaal en personeel.”

Als inderdaad een nieuwe islamitische school wordt opgezet, moet die binnen een jaar van CVO worden afgesplitst.

“Dit is een noodoplossing. Maar als christelijke vereniging hoort islamitisch onderwijs natuurlijk niet tot onze kerntaken.”

VCO: absoluut geen doorstart Ibn Ghaldoun: