Saffraan, kardemom en damesnavels

‘Honingzoete vijgen en ingemaakte citroenen’ van Diana Henry – alweer meer dan tien jaar oud – is nog steeds een van mijn lievelingskookboeken. De ondertitel luidt ‘Betoverende gerechten uit het Midden-Oosten, Zuid Europa en Noord-Afrika’. En daar is – met recepten als ‘Marokkaanse kip met tomaten en saffraan-honingjam’ en ‘Damesnavels met kardemom-rozensiroop’ – geen woord

‘Honingzoete vijgen en ingemaakte citroenen’ van Diana Henry – alweer meer dan tien jaar oud – is nog steeds een van mijn lievelingskookboeken. De ondertitel luidt ‘Betoverende gerechten uit het Midden-Oosten, Zuid Europa en Noord-Afrika’. En daar is – met recepten als ‘Marokkaanse kip met tomaten en saffraan-honingjam’ en ‘Damesnavels met kardemom-rozensiroop’ – geen woord van gelogen. Natuurlijk staat er ook in hoe je ingemaakte citroenen maakt. En ja, dat heb ik wel eens uitgeprobeerd. Met redelijk resultaat. Maar sinds ik de biologische citroenen op zout van Salsamentum heb ontdekt, begin ik er niet meer aan. Die zijn zo smaakvol, daar valt niet tegenop te wecken. Als je zo’n potje opendraait ruikt je keuken meteen sprookjesachtig lekker, naar kaneel en citroen. Salsamentum is een winkel in Amsterdam, waar het zout der aarde wordt verkocht. Waarover volgende week meer. Wie geen delicatessenzaak of Marokkaanse supermarkt in de buurt heeft die ingemaakte citroenen in het assortiment heeft, kan eventueel een potje bestellen, want Salsamentum heeft ook een webwinkel.

Ingemaakte citroenen worden overwegend gebruikt in tajines en in couscoussalades, maar geven ook een bijzonder accent aan een eenvoudige cake.

Snij met een scherp mesje de schil van de citroen en gooi het vruchtvlees weg. Spoel de schil af onder de kraan en hak ’m in hele fijne stukjes.

Mix de zachte boter met de kristalsuiker. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor goed. Roer het (extra) bakpoeder door het bakmeel en spatel dit tezamen met de citroenstukjes door het beslag. Schep alles in een ingevette en bebloemde rechthoekige bakvorm van 20 x 30 of in een ronde springvorm van 26 cm doorsnee. Zet de vorm 35-40 minuten in de oven (160 graden). Haal de cake als hij is afgekoeld uit de vorm en draai hem om. Bestrijk met een glazuur van 200 gram poedersuiker, vermengd met twee eetlepels citroensap. Geef er eventueel een paar frambozen bij.

Cake met ingemaakte citroen

Voor acht tot tien personen:

200 gram zachte boter

200 gram fijne kristalsuiker

240 gr zelfrijzend bakmeel

1½ theelepel bakpoeder

4 eieren

1 ingemaakte citroen

200 gram poedersuiker

1 (gewone) citroen

    • Roos Ouwehand