Rusland overhandigt de VS plan voor toezicht op Syrië

Een brandweerwagen temidden van beschadigde panden in de Syrische stad Deir Ezzor. Foto AFP / Ahmad Aboud

Rusland heeft de Verenigde Staten een plan overhandigd om Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen en te controleren op het gebruik van chemische wapens.

Morgen ontmoeten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergeij Lavrov elkaar in Genève. Naar verwachting wordt dit plan van Rusland tussen de twee besproken, zo schrijft persbureau Reuters vanmiddag. Syrië zei in reactie het voorstel om Syrië langs diplomatieke weg te dwingen om zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen te accepteren.

Vannacht sprak de Amerikaanse president Barack Obama zich opnieuw uit voor militair ingrijpen in het land, maar wil diplomatie wel een kans geven nu Syrië mogelijk bereid is zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen. De stemming in het Congres is om deze reden uitgesteld.

    • Annemarie Coevert