Rusland en VS om de tafel over Syrië

VS en Rusland gaan morgen praten over wapencontrole

Moskou tegen Franse tekst voor resolutie Veiligheidsraad

Obama houdt dreiging in lucht

De Verenigde Staten en Rusland gaan morgen het plan uitwerken om de chemische wapens in Syrië onder internationale controle te brengen. Maar de VS zien niet definitief af van interventie omdat ze de druk op het bewind van Assad hoog willen houden, zo heeft president Obama vannacht in een toespraak tot het volk uitgelegd.

Vooruitlopend op het gesprek van de ministers Kerry en Lavrov van Buitenlandse Zaken, morgen in Genève, is het beraad van de Veiligheidsraad over een Franse conceptresolutie wel uitgesteld. Frankrijk wil een tekst in stemming brengen, waarin het van de Syrische regering eist dat ze binnen 15 dagen het chemische wapenarsenaal open stelt, op straffe van represailles. De tekst verwijst naar hoofdstuk 7 van het VN-handvest dat gewapende actie tegen agressie mogelijk maakt.

Omdat Rusland de druk op Syrië juist niet wil opvoeren, heeft het een sessie van Veiligheidsraad afgezegd. Volgens de Russische president Poetin gaat dreigen met sancties te ver nu Syrië instemt met het controleplan, zijn gifgasarsenaal wil overdragen en ook toe wil treden tot het internationale verdrag tegen chemische wapens. „Wie wordt bedreigd, is niet geneigd te ontwapenen”, aldus Poetin.

In zijn vijftien minuten durende toespraak tot het volk – zeldzaam in de VS – verdedigde Obama het afgelopen weken gepresenteerde voornemen om met geweld in te grijpen. „Als we niets doen, zal Assad niet aarzelen opnieuw chemische wapens in te zetten”, zei de president. Het „Amerikaanse leger doet niet aan speldenprikken” Maar hierna veranderde Obama van toon. Hoewel hij naar eigen zeggen sceptisch is geworden over „diplomatie, sancties, waarschuwingen en onderhandelingen”, noemde hij het Russische plan voor een diplomatieke oplossing toch „hoopvol”. „Dit initiatief kan de dreiging van chemische wapens wegnemen zonder geweld, vooral omdat Rusland een belangrijke bondgenoot van Assad is.”

Iran, een bondgenoot van Assad’s Syrië, reageerde vanmorgen positief op het plan. Geestelijk leider Khamenei zei te hopen dat Obama „serieus is en geen mediaspelletjes speelt”.

Het controleplan van Rusland en mogelijk Amerika is tot nu toe alleen door de Golfstaten kritisch ontvangen. Ook zonder chemische wapens gaat het „bloedvergieten” door, zo stelden ze in een verklaring na beraad in de Saoedische stad Jeddah.