Opinie

Roos Ouwehand Sprookjescitroen

‘Honingzoete vijgen en ingemaakte citroenen’ van Diana Henry – meer dan tien jaar oud – is nog steeds een van mijn lievelingskookboeken. De ondertitel luidt ‘Betoverende gerechten uit het Midden-Oosten, Zuid Europa en Noord Afrika’. En daar is – met recepten als Marokkaanse kip en saffraanhoningjam en Damesnavels met kardemomrozensiroop – geen woord van gelogen.

Natuurlijk staat er ook in hoe je ingemaakte citroenen maakt. En ja, dat heb ik wel eens uitgeprobeerd, met heel redelijk resultaat. Maar sinds ik de biologische citroenen op zout van Salsamentum heb ontdekt, begin ik er niet meer aan. Die zijn namelijk zo lekker – daar valt niet tegenop te wecken. Als je zo’n potje opendraait, ruikt je keuken meteen sprookjesachtig lekker, naar kaneel en citroen. Salsamentum is een winkel in Amsterdam, waar het zout der aarde wordt verkocht. Wie geen delicatessenzaak of Marokkaanse supermarkt in de buurt heeft kan een potje bestellen, want Salsamentum heeft ook een webwinkel.

Daar staat ook een fijn recept van eigenaar Jeroen van Wieren voor een ‘granulaat’ voor over pasta Bolognese. Hak daarvoor wat ingemaakte citroenschil met verse tijm, oregano en basilicum goed fijn, voeg wat geraspte oude kaas toe, een snuf cayennepeper, wat gemalen zwarte peper en een half teentje knoflook. Hak alles tot het geheel een fijne korrelstructuur heeft. Niet alleen lekker over de pasta, ook heerlijk over een stukje vlees of een geroosterde boterham met rauwe ham.

Ingemaakte citroenen worden gebruikt in tajines en in couscoussalades, maar geven ook een accent aan een eenvoudige cake.

Snij met een scherp mesje de schil van de citroen en gooi het vruchtvlees weg. Spoel de schil goed af onder de kraan en hak ’m in hele fijne stukjes.

Mix boter en kristalsuiker tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor goed.

Roer het (extra) bakpoeder door het bakmeel en spatel dit tezamen met de citroenstukjes door het beslag.

Schep alles in een ingevette en bebloemde rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 of in een ronde springvorm van 26 cm doorsnee.

Zet de vorm 35-40 minuten in de oven (160 graden).Haal de cake als hij is afgekoeld uit de vorm en draai hem om.

Bestrijk ’m met een glazuur van 200 gram poedersuiker vermengd met twee eetlepels citroensap. Geef er eventueel een paar frambozen bij.