Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Wc zorgt voor klassenonderscheid

Stinkende toiletten. Dat is op menig school een probleem. De Maria Sybilla Merianschool in het Duitse Bochum dacht een manier te hebben gevonden om ondanks geldgebrek net sanitair te bieden: een betaald premiumtoilet, bewaakt door een heuse toiletjuffrouw. Daar heeft het districtsbestuur van Arnsberg, waarin Bochum ligt, een stokje voor gestoken.

De school had onlangs een toiletblok laten renoveren. Dat werd sindsdien bewaakt en schoongehouden door een toiletjuffrouw. Een bezoek aan het premiumtoilet kostte 10 cent. De niet-gerenoveerde wc’s bleven gratis. Trots deed plaatsvervangend schooldirecteur Uli Sauter eind augustus in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung zijn verhaal. „Zowel ouders als scholieren waren van begin af aan enthousiast”', stelde hij tevreden vast. Het systeem was inmiddels uitgebreid met een rittenkaart: voor één euro mocht men tien keer plassen of poepen, de 11de keer was gratis. De innovatie voor volgend jaar: een flat rate van 10 euro per jaar.

Zover zal het niet komen. Het districtsbestuur heeft de betaal-wc vorige week verboden uit vrees voor een tweeklassenmaatschappij op school. Toiletten moeten voor iedereen hetzelfde zijn, vonden de bestuurders. Desnoods stinkend.