Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Persoonlijke verzorging toch niet naar gemeenten’

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn.
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Gemeenten worden waarschijnlijk toch niet verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden. De NOS meldt vanavond op basis van bronnen dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) overweegt de verzorging, maar ook de verpleging van hulpbehoevenden per 2015 onder te brengen bij de zorgverzekeraars.

Daarmee zou een scheiding van verzorging en verpleging van de baan zijn. Eerder zouden de persoonlijke zorg en verpleging nog worden gescheiden. Verpleging moest onder het rijk blijven vallen, maar daar was veel kritiek op. De scheiding zou onwerkbaar zijn.

Gemeenten zijn via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) momenteel verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en vervoer. Daar zouden persoonlijke verzorging en begeleiding bij komen. Van Rijn wil daar nu mogelijk verandering in aanbrengen.(Novum)