Pakistan laat voorman Talibaan vrij

Pakistan laat Mulla Baradar vrij, voorheen nummer twee van de Afghaanse Talibaan. Via hem wil president Karzai het vredesoverleg aanzwengelen.

Bij een lunch op een mooi plekje in de uitlopers van de Himalaya kreeg de Afghaanse president Hamid Karzai twee weken geleden nog nul op het rekest. Zijn gastheer, de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, weigerde de voormalige nummer twee van de Afghaanse Talibaan, Mulla Abdul Ghani, beter bekend als Mulla Baradar, op dat moment vrij te laten.

Maar gisteren kondigden medewerkers van Sharif aan dat dit alsnog gebeurt, mogelijk al deze maand. Karzai heeft hoge verwachtingen van Baradar, die tot dezelfde stam in het zuiden van Afghanistan behoort als hij. Via hem hoopt hij een ‘vredesproces’ met de Talibaan op gang te brengen.

Zijn eigen directe vredesoverleg, wel te verstaan. Want tot Karzais ergernis hebben eerder ook de VS buiten hem om geprobeerd de Talibaan te verleiden tot vredesberaad.

Karzai heeft haast. Volgend voorjaar moet hij aftreden. Veel Afghanen zien hem als een marionet van de Amerikanen, maar hij zou graag de geschiedenis ingaan als de man die zijn land van oorlog tot vrede.

De vraag is of welk vredesoffensief dan ook kans van slagen heeft. Vertegenwoordigt Baradar, die al sinds 2010 vastzit, werkelijk de Talibaan? Sommige Talibaan zijn niet afkerig van overleg, anderen voelen er niets voor het op een akkoordje te gooien met de ‘landverrader’ Karzai, nu het tij zich voor hen gunstig ontwikkelt.

Onzeker is in hoeverre Pakistan wil meewerken aan zulk vredesoverleg. Sinds de jaren ’90 hebben de Pakistanen de Talibaan substantiële hulp geboden en ook hun opperste leider Mullah Omar zou zich al jaren in Pakistan ophouden. Vanouds zien de Pakistanen de Talibaan als een middel om greep te houden op de gebeurtenissen in het buurland Afghanistan. Botsingen hierover met de Amerikanen namen de Pakistanen voor lief.

Voor Sharif speelt mee dat hij tot een deal hoopt te komen met de Pakistaanse Talibaan, die de laatste jaren voor veel onrust in het land zorgden, niet alleen in de grensstreken maar ook middels aanslagen in steden. Jaarlijks sterven duizenden Pakistanen door toedoen van de Talibaan en andere militante moslims.

Interessant is dat Nawaz Sharif afgelopen maandag toestemming heeft gekregen van zijn machtige generaals en de ISI om vredesberaad te beginnen met de Pakistaanse Talibaan. De Pakistaanse Talibaan reageerden niet afwijzend op dit initiatief.

Maar net als in Afghanistan lijkt het ondanks al deze gebaren van goede wil onwaarschijnlijk dat Pakistan nu plotseling aankoerst op een periode zonder geweld. Niet ver van de Afghaanse grens werden gisteren ‘gewoon’ weer drie mannen van een lokale militie onthoofd die zich tegen de Talibaan had verzet. Drie anderen werden ontvoerd.